Willem de Kooning

T/m 29 april. Galerie Snoei, Witte de Withstraat 17a, Rotterdam. Wo t/m vr 12u30-17u30, za en zo 13-17u. Prijzen van fl.21.000,- tot fl.25.000,-.

Willem de Kooning wordt op 24 april negentig. Om dat te vieren worden grote retrospectieven over de godfather van het abstract-expressionisme in Boston, Washington, New York en Londen gehouden. Aan Nederland gaat het meeste spektakel voorbij. Alleen Kokkie Snoei toont in haar galerie litho's van De Kooning, die in 1926 vanuit Nederland naar de Verenigde Staten emigreerde. Bij Contempo en Reisel in Rotterdam zijn vanaf 10 april tekeningen, gouaches en prenten te zien.

De Kooning heeft weinig grafiek gemaakt en dan alleen nog in een korte periode. Van de kleine vijftig prenten die tussen 1970 en 1971 zijn ontstaan - vermoedelijk geinspireerd door een reis naar Japan - zijn er slechts 28 uitgegeven. Zes daarvan hangen nu bij Snoei, afkomstig van de Pace-Gallery in New York. Ze varieren van het schijnbaar spontane, expressionistische gebaar tot het kalligrafische en tekenachtige dat De Kooning in zijn latere werk ten toon spreidt.

Geen romige kleuren, zoals we gewend zijn van zijn schilderijen, maar eenvoudig zwart en wit. De Kooning maakte zijn prenten uitsluitend in twee tonen, omdat hij het resultaat van wat hij deed meteen voor zich op papier wilde zien. Behalve in de titel 'Woman at Clearwater' tref je in zijn litho's geen enkel vrouwelijk lichaam of delen daarvan aan. In plaats daarvan het prachtige 'The Preacher', een vel vol oprukkende krabbels, en een melancholieke 'Clam Digger', een mosselraper die onder de zwaarte van het wit boven hem gebukt gaat.