Vergankelijk lichaam; Mini-catalogi van Art & Project

Nicholas Pope: Heavenly space. Uitg. Art & Project. De oplage van de reeks varieert van 500 tot 750. Prijs fl.10,-.

Sinds hun verhuizing naar Slootdorp, hoog in de kop van Noord- Holland, geven Geert van Beieren en Adriaan van Ravesteijn, eigenaren van galerie Art & Project, met onregelmatige tussenpozen kleine boekjes uit. Ieder boekje is gewijd aan het werk van een artiest uit hun stal. Een soort mini-catalogus dus. De boekjes zien er mooi en precieus uit, met grote zorgvuldigheid vormgegeven en met kleurenfoto's van zeer goede kwaliteit.

Onlangs verscheen Heavenly space, het vijfde deel in de reeks, toepasselijk gevat in een hemelsblauw kaftje. Het bevat afbeeldingen van acht recente porseleinen beelden van de Engelsman Nicholas Pope (43). Broze, elegante beelden zijn het, een aantal ervan opengewerkt tot fragiele, transparante bouwsels. De vingerafdrukken van het kneden bleven zichtbaar. Sommige van de onregelmatige bouwsels verwijzen naar architectuur, zoals het 'model voor een kapel', met een dakje rustend op een cirkel van dunne ribben. Soms zijn ze meer organisch, zoals de taart-achtige roze kwak klei met grijze decoraties. Maar al deze beelden zijn metaforen voor de vergankelijkheid van het menselijk lichaam.

De andere vier catalogi betreffen, in volgorde van verschijnen, schilderijen van Peter Struycken (onder het motto 'Het einde van het gezellige schilderij'); portretten van Gerard Reve door Emo Verkerk, waarin opgenomen een brief van Reve aan Verkerk; schilderijen van Fons Haagmans; en tekeningen van Lawrence Weiner met als thema 'Ergens Neergegooid'. De boekjes zijn te koop in galerie Art & Project.

    • Janneke Wesseling