Sociale onrust in arme Argentijnse deelstaten

BUENOS AIRES, 8 APRIL. Bij botsingen tussen ambtenaren en oproerpolitie in enkele Argentijnse provincies zijn de afgelopen dagen tientallen gewonden gevallen. De demonstranten beschuldigen de regering van president Carlos Menem ervan op onverantwoorde wijze te bezuinigen op de provinciale budgetten.

Gisteren raakten in de noordelijke deelstaat Salta vijf leraren gewond door rubberkogels. Zij namen met 1.500 collega's deel aan een protestmars voor hogere salarissen en deden een poging het parlementsgebouw in de provinciehoofdstad Salta te bezetten. Eerder deze week kwam het in de provincie Jujuy tot gevechten tussen ambtenaren en de politie waarbij tientallen gewonden vielen. De provincie Santiago del Estero werd in januari onder federaal bestuur geplaatst nadat daar bij zeer hevige rellen enkele doden waren gevallen.

De Argentijnse regering stelt zich op het standpunt dat de afgelegen, merendeels arme provincies te veel afhankelijk zijn van federale gelden en daarom haast moeten maken met het reorganiseren van hun economie. Salariskortingen en ontslagen binnen de topzware ambtenarij zijn daarom onvermijdelijk, aldus Buenos Aires. Oppositiepartijen waarschuwen ervoor dat de sociale onrust kan overslaan naar de grote steden.

Zondag houdt Argentinië verkiezingen voor een grondwetgevende vergadering, die volgens de jongste opiniepeilingen in het voordeel van de regerende peronisten zullen uitvallen. (Reuter)