Schrijver Evert Hartman overleden

AMSTERDAM, 8 APRIL. De schrijver Evert Hartman is donderdag na een kort ziekbed in zijn woonplaats Hoogeveen overleden. Hartman is 56 jaar geworden. Hij wordt maandag in zijn woonplaats begraven. Dit jaar verscheen Hartmans laatste boek, De vloek van Polyphemos: de avonturen van Odysseus.

Hartman debuteerde in 1973 met Signalen in de Nacht, een verzetsroman voor volwassenen. Zijn eerste jeugdboek, Oorlog zonder Vrienden uit 1979 is zijn bekendste werk. Het is veelvuldig bekroond. Het boek gaat over de wijze waarop een kind van NSB-ouders de Tweede Wereldoorlog beleeft. Tweemaal werd hij, in de categorie 13- tot 16-jarigen, winnaar van de Nederlandse Kinderjury. De eerste keer in 1988, met Morgen ben ik Beter, de tweede maal in 1992 met Niemand houdt mij Tegen.