Per Abramsen

T/m 8 mei. RAM Galerie, Hoornbrekerstraat 8, Rotterdam. Do t/m zo 13-18u. Prijzen van fl.1200,- tot fl.27.000,-. Op de bovenverdieping is t/m dezelfde datum een tentoonstelling ingericht met prenten van J.C. Blais, H. Delprat, P. Favier en G. Garouste.

Schaduwen kunnen licht zijn of zwaar, ze kunnen je verstikken, melancholiek maken of tot lachen brengen. Dat blijkt uit de objecten en tekeningen van de in Zuid-Frankrijk wonende, Rotterdamse kunstenaar Per Abramsen (1941).

Abrahamsen, die na een klassieke beeldhouwopleiding eerst abstract en later weer figuratief ging werken, toont bij RAM in Rotterdam een aantal schaduwvormen - 'schaduwideeen' noemt hij ze zelf. Vijf keer tekent Abramsen de 'schaduw van de zon' op de grond. Niet de ronde vorm van de zon aan de hemel, maar de silhouetten van een redenaar of koukleum zie je. Abramsens schaduwen zijn niet zwart, maar azuurblauw als de Middellandse Zee, geel als een paardebloem of bruinrood als de zondoorstoofde grond van de Provence.

In z'n installaties, waarvan er twee bij RAM te zien zijn, jongleert Abramsen met begrippen als licht en duisternis, binnen en buiten, silhouet en contour. De mooiste is een hoge bakstenen donjon, gewijd aan het onderbewuste. In de hoek van de toren is het silhouet van een menselijke figuur uitgebikt, het 'gat' waardoor je het helblauwe binnenste van de toren kunt inkijken is afgeschermd met tralies, het silhouet ligt aan de voet van de toren als een schaduwvorm. Versnipperd tot glasscherven, dat wel.

    • Lucette ter Borg