Paul den Hollander

T/m 4 mei. Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam. Wo t/m za 12u30-17u30, zo 10 april ook 14-17u. Prijzen van fl.1050,- tot fl.2700,-.

Eigenlijk ontstond de fotoserie 'Hortus Siccus' - de droge tuin - per ongeluk. In 1992 kreeg Paul den Hollander opdracht het Botanisch Instituut in Barcelona te fotograferen. Hij vond de buitenkant van het gebouw echter zo lelijk dat hij in het binnenste terechtkwam, bij de collectie herbaria en botanische reisnotities uit de zeventiende en achttiende eeuw.

bpVoor Den Hollander, gefascineerd door thema's als veranderingen in de tijd, tekens en ordeningen, was de afdeling een eldorado. Vochtplekken en chemische verkleuringen op papier, half vergane touwtjes met contouren als flatgebouwen en verpulverde bladeren legde hij vast. Sterk uitvergroot zodat iedere schaduw en iedere oneffenheid, ieder spoor van de tijd, zich aan je voordoet. De natuur, met zoveel zorg gedroogd en gecategoriseerd door een zeventiende-eeuwse botanist, wordt vergankelijk door de details die de twintigste-eeuwse Den Hollander opdiept en uitlicht. Zijn foto's registreren de tot mislukken gedoemde pogingen van voorouders om het leven vast te leggen.

xpNegentien foto's uit de serie 'Hortus Siccus' hangen nu in de voorzaal van Wetering Galerie. Achter hangen tien foto's uit 'Les Pyramides du Nord', een serie die Den Hollander tussen 1988 en 1990 van de mijnen in de Borinage maakte. De minutieuze, bijna abstracte opnames drukken dezelfde sfeer van verval uit als de plantenfoto's. Poederstof op ladders en schroefsleutels, gebarsten cement in verlaten ruimtes, de ritmiek van een leeg bord met nummerplaatjes: het is de esthetica van het leven na de dood, die Den Hollander in beeld brengt.