Olies en banken hoger op mat gestemde beurs

AMSTERDAM, 8 APRIL. Op de beursvloer heerste vanmorgen de traditionele vrijdagstemming: weinig handel, geringe koersbewegingen. De buitenlandse beurzen en de obligatiemarkten waren bovendien weinig inspirerend in afwachting van de richting die de rente zal inslaan.

AMSTERDAM Ook Begemann, dat gistermiddag nog profiteerde van de nederlaag van de officier van justitie in de HCS-affaire, vertoonde weinig beweging. Na anderhalf uur handelen gleed Begemann twee dubbeltjes af naar 54,30. Er gingen ruim 5000 stukken over de toonbank. Pirelli, dat binnenkort met een miljoenenemissie zal komen, was dit keer gevraagd op 16,70, een groei van 0,60. Fokker kon stijgen tot 17,70, een plusje van twee dubbeltjes. Bij de Dasa-dochter worden minder mensen ontslagen dan verwacht. Koninklijke Olie klom 2,30 gulden op 198,70 bij bescheiden vraag. Unilever leverde 1,30 in op 198,20 gulden. Akzo was net als donderdag lager op 213,20, een achteruitgang van 2,80. DSM zakte 1,20 op 127 gulden.De financiële waarden mochten bij rustige omzetten wel omhoog. Amev boekte een plus van 1 gulden op 77,50. ABN Amro trok vijf dubbeltjes aan naar 66,40. ING ging bescheiden omhoog tot 82 gulden, een winst van drie dubbeltjes. Aegon viel uit de toon en liet veertig cent liggen op 99. Het voorzichtige optimisme bij tapijtfabrikant Van Besouw liet de koers stijgen met 0,50 op 30,60.

Hes Beheer bleef last hebben van de mindere vooruitzichten in 1994. Het havenfonds daalde sterk op 18,10 gulden, een verlies van 0,90 gulden.

De koers van de Amerikaanse dollar is vanmorgen vrijwel onveranderd geopend. Op de wisselmarkt in Amsterdam stond de dollar rondom het middaguur op uur 1,9230 gulden, iets lager dan de slotkoers van 1,9250 gulden.

NEW YORK Op de effectenbeurs van New York zijn de aandelenkoersen donderdag over een breed front alsnog aardig gestegen. De Dow Jones-index die tijdens de handel vrijwel constant tussen een achteruitgang van 5 en 15 punten schommelde, kwam in het laatste uur op winst te staan, om uiteindelijk 13,53 punten hoger te sluiten op 3.693,26.

Aanvankelijk daalden de koersen licht op geruchten dat voorzitter Alan Greenspan van de Federal Reserve (Fed), het Amerikaanse systeem van centrale banken, het disconto met een half procent zou verhogen. Maar toen tijdens een lezing voor plaatselijke bankiers en zakenlieden in San Francisco bleek dat hij daar helemaal geen plannen voor had, liepen de koersen in rap tempo op.

In trek waren vooral de detailhandelsfondsen. Oorzaak voor de vraag waren goede verkoopcijfers van grootwinkelbedrijven in de maand maart. De aandelen van The Gap, Dillard Department Stores en Federated Department Stores gingen met anderhalve dollar omhoog.

TOKIO De koersen eindigden vanmorgen licht hoger na een korte koersval die ontstond nadat premier Hosokawa zijn vertrek aankondigde. Het Nikkei-225 gemiddelde daalde als reactie hierop aanvankelijk tot 19.520 punten, maar krabbelde vrij spoedig daarna op om de dag te eindigen op 19.935, een stijging van per saldo 0,22 procent.