Norman twee slagen achter op leider Mize

ROTTERDAM, 8 APRIL. Oud-kampioen Larry Mize gaat aan de leiding na de eerste ronde van de US Masters in Augusta. Met een ronde van 68, 4 onder par, had de Amerikaan van de 86 deelnemers het beste antwoord op de snelle greens, de lastige pinposities en de wind. Mize, die tegenover de baan van Augusta National is geboren, was de speler die in 1987 in een play-off break Greg Norman verrassend versloeg. In december won hij bovendien het wereldkampioenschap op Jamaica.

Twee spelers, Tom Kite en Fulton Allem, maakten 69. Favoriet Norman volgt met 70 slagen. De Australiër speelde zeer aanvallend en werd voor dat risico enkele keren gestraft met een bogey. Na een eagle-3 op de dertiende en een birdie-4 op de veertiende was Norman een van de vele spelers die de bal in de beek sloegen voor de green van de lange vijftiende hole. Inclusief een strafslag wist hij alsnog een par te maken. De avontuurlijkste ronde kwam op naam van Tom Watson, kampioen in 1977 en 1981. Hij was 4 onder par toen hij een 8 maakte op de vijftiende. Zijn birdie-3 op de laatste hole was toch nog goed voor een ronde van 70.

Het was een slechte dag voor de Europeanen, met uitzondering van Severiano Ballesteros. De Spanjaard was uit vorm, nadat hij in zijn laatste drie toernooien de kwalificatie voor de laatste twee ronden had gemist. Ballesteros is een artiest, die het vooral van inspiratie moet hebben. Op de perfecte baan van Augusta National en onder goede weersomstandigheden kost het hem geen moeite om de geest terug te vinden.

Nick Price, Jose-Maria Olazabal en titelverdediger Bernhard Langer maakten 74 en zijn nog niet kansloos. Maar Nick Faldo en Ian Woosnam hebben veel goed te maken na een teleurstellende eerste ronde van 76.

    • Jan Ebbinge