Motieven nog onduidelijk; Politieagenten Peru zoeken in ambassade asiel

MEXICO-STAD, 8 APRIL. Twee Peruanen die zeggen voormalige politieagenten te zijn, hebben gistermiddag plaatselijke tijd asiel gezocht in de Nederlandse ambassade in de Peruaanse hoofdstad Lima.

Het motief voor hun asielaanvraag was niet duidelijk, aldus bronnen bij de ambassade vannacht. De oud-politieagenten zouden in 1987 een illegaal verklaarde staking hebben geleid.

De twee zijn Hamid Elvis Moncada en Juan Cueva, naar eigen zeggen voormalige korporaals van de nationale politie van Peru. Volgens het persbureau Reuters in een bericht uit de Peruaanse hoofdstad zouden de twee in een handgeschreven verklaring hebben gezegd de ambassade alleen “dood te zullen verlaten, waarna onze overblijfselen als voedsel voor de planten kunnen dienen”. Bronnen bij de ambassade zeiden niets te weten van deze verklaring. Zij zeiden dat “pogingen worden gedaan de twee hier heelhuids uit te krijgen”, maar dat bij de onderhandelingen met de Peruaanse autoriteiten weinig respons is gekomen van officiële zijde. Bij de onderhandelingen zijn ook enkele niet nader genoemde mensenrechtenorganisaties betrokken.

Reuters in Lima citeerde een Peruaans Congres-lid volgens wie er een arrestatiebevel tegen de twee zou bestaan wegens hun deelname aan de illegale staking. Gisteravond laat plaatselijke tijd was een groot deel van de ambassadestaf nog aanwezig op de ambassade in een industriegebied in de Peruaanse hoofdstad. Ambassadeur J. Walkate leidt het overleg in de situatie. Een woordvoerder van de ambassade wilde geen verklaring afleggen en zei dat er vandaag meer bekend zou worden gemaakt over de situatie.

Onduidelijk is ook nog waarom de twee juist de Nederlandse ambassade hebben uitgekozen voor hun asielverzoek. Volgens bronnen bij de ambassade zijn in het recente verleden geen asielverzoeken gedaan bij de ambassade. Maar volgens deze bronnen zou Nederland in Peru wel de reputatie hebben welwillend te staan tegenover dit soort verzoeken. De twee zouden in elk geval niets te maken hebben met de terreurorganisatie Sendero Luminoso ('Lichtend Pad') die sinds 1980 een bloedige burgeroorlog in Peru voert. De gewelddadige reactie hierop van het Peruaanse leger heeft geleid tot een groot aantal schendingen van mensenrechten in Peru in het afgelopen decennium.

De situatie in de Nederlandse ambassade komt op het moment dat de Peruaanse president Alberto Fujimori twee jaar geleden met behulp van het leger alle macht in het land naar zich toe trok. Hoewel er sindsdien vrije verkiezingen zijn gehouden voor een grondwetgevende vergadering, menen vele waarnemers dat er in feite nog geen sprake is van een volledige democratie in het land.

De Peruaans-Nederlandse betrekkingen zijn vrij stabiel en worden vooral gekenmerkt door het feit dat Nederland een belangrijkse donor is van het ontwikkelingsland Peru.