KALVERSTRAAT 600 JAAR: HISTORISCH FEESTDINER

Dit jaar viert de Kalverstraat in Amsterdam haar 600-jarig bestaan. Deze 600ste verjaardag wordt op 24 april a.s. op een bijzondere manier gevierd, namelijk met een feestelijk historisch 'Keizerskroon' diner dat zal plaatsvinden in restaurant David en Goliath in het Amsterdams Historische Museum in de Kalverstraat. 'De Keizerskroon', Kalverstraat 71, was een van de oudste logementen van de stad, waar men terecht kon voor 'zuiver logies' en 'schransen'. Er werden jaarlijks regentenschouwburgmalen gehouden en ook het feestmaal ter viering van het 300-jarig bestaan van het Weeshuis, waarbij Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Frederik der Nederlanden aanwezig was, vond in 'De Keizerskroon' plaats. Ook werden er in dit logement veilingen of openbare verkopen gehouden. Op, vermoedelijk, eerste Kerstdag 1655 werden de bezittingen van de in geldnood verkerende Rembrandt verkocht. Twee jaar later werd voor de tweede maal de inboedel van de failliete schilder verkocht en in 1658 moest Rembrandt in 'De Keizerskroon' zijn etsen en tekeningen laten verkopen.

Het feestmenu van 24 april 1994 is identiek aan het feestmenu van 'De Keizerskroon' van 6 augustus 1856, dat men in de archieven heeft teruggevonden. Alle gerechten worden zo authentiek mogelijk nagekookt volgens de recepten in 'De Ervaren Kok, een onmisbaar Handboek voor Huismoeders, Koks en Keukenmeiden' uit 1851. Wat staat en stond er op het menu? Eau de vie - doopbaars, opgedist met Eiersaus en Peterselie - Schildpadsoep (overigens van kalfskop gemaakt, zoals toen gebruikelijk was) met Commiesbrood - Ragoûtpasteitje - getruffeerde Kalkoen - Aspergebonen à la maître d'hôtel Aartappelen à la Lyonnaise - Punchgelei - Koffie en Likeur. De prijs van dit diner: ƒ 85,- per couvert, inclusief wijnen, koffie, likeur en 'levende muziek'. Wie aan deze unieke maaltijd wil deelnemen moet snel zijn stoel reserveren bij 'Museumdiner' telefoon: 020-6275794. Fax: 020-6223951. Voor zielige mensen die zich te laat hebben aangemeld een troostrecept uit 'De Ervaren Kok' voor

GETRUFFEERDE KALKOENTJES

Neem een vetten jongen kalkoen, schroei hem en haal dien uit, maak een vulsel van zijn lever, truffen, peterselie, kleine uijen, zout, peper, spek: alles gehakt: maak die gebonden met eyerdoyers: vul den kalkoen hiermede, naai hem toe: steek hem aan het spit en dek rug en buik met reepen spek.

    • Anne Scheepmaker