Japanse premier Hosokawa kondigt zijn aftreden aan

PAG.5 ANALYSE / PORTRET HOSOKAWA

TOKIO, 8 APRIL. De Japanse premier Morihiro Hosokawa treedt af. Dat heeft hij vandaag op een persconferentie in Tokio aangekondigd. Hij gaf als redenen de affaire die hem in opspraak heeft gebracht en de politieke impasse die in het parlement is ontstaan, waardoor Japan zonder begroting zit.

De coalitiepartijen kwamen onmiddellijk in spoedoverleg bijeen om te praten over een opvolger. Als kanshebber wordt minister van buitenlandse zaken Tsutomu Hata genoemd. Maar in kringen van de socialisten, de grootste regeringspartij, werd geopperd een socialist aan te wijzen. De meeste partijleiders zeiden in afzonderlijke verklaringen de regeringscoalitie te willen voortzetten. Over nieuwe verkiezingen spraken zij niet.

De beurs van Tokio reageerde geschokt op de aankondiging van de premier. De koersen daalden in vijf minuten met 400 punten, maar herstelden zich later.

De affaire rondom de premier betreft twee zakelijke transacties die teruggaan tot 1982. Volgens de premier waren daarbij dingen gebeurd die hem pas gisteren duidelijk waren geworden. Maar hij hield vol dat de zaken volkomen legaal waren. Het betrof een lening, die netjes was terugbetaald, zoals hij steeds had gezegd, zij het dat de rente voor politieke doeleinden was gebruikt. De oppositionele Liberaal-Democratische Partij (LDP) wrijft hem aan dat het helemaal geen lening was, maar een onwettige politieke donatie. De andere transactie betrof de aankoop van aandelen, en daarbij, zo zei hij vandaag, had een oude persoonlijke vriend die zijn zaakwaarnemer was zichzelf verrijkt. Maar niet alles was hem nog duidelijk, aldus Hosokawa.

De premier zei de volle verantwoordelijkheid voor de transacties te nemen. Hij bood zijn verontschuldigingen aan voor de parlementaire impasse en zei te hopen dat de begroting nu snel zal worden behandeld. De LDP boycot het parlement omdat zij geen genoegen nam met het verweer tot nu toe van de premier.

Hosokawa trad in augustus vorig jaar aan als premier van het eerste kabinet na 38 jaar zonder de LDP, dat uitbanning van politieke corruptie tot zijn hoofddoel maakte. Hij noemde het besluit af te treden “buitengewoon betreurenswaardig” voor hemzelf, maar hij hoopte dat deze “bijzondere handeling van mij” het vertrouwen van het publiek in de politiek zal herstellen.