Invoerrechten op pakketten treffen de arme Surinamers

PARAMARIBO, 8 APRIL. Door de recente verhoging van de invoerrechten worden de 'overlevingspakketten' die Surinamers in Nederland naar hun verwanten in Suriname zenden onverwacht zwaar belast. Mensen die in Paramaribo pakketten ophalen worden onaangenaam verrast door de douane die soms invoerrechten van een paar duizend Surinaamse gulden eist. Een vrouw kreeg gisteren te horen dat ze Sf. 5000 aan invoerrechten moest betalen voor ze haar doos mocht meenemen. Een jongeman die voor zijn moeder een doos met levensmiddelen en kleine huishoudelijke artikelen was komen afhalen, moest Sf 1.700 aan invoerrechten betalen.

Voordat op 1 april de verhoging van de invoerrechten van kracht werd, betaalde men slechts in zeldzame gevallen meer dan Sf. 100 op een doos. Afhankelijk van de inhoud der pakketten kunnen nu invoerrechten tot 70 procent van de waarde worden geheven. Op voedingsmiddelen kan tot 45 procent van de waarde worden geind. Een douanefunctionaris deelde mee dat woensdag al bijna Sf 40.000 aan invoerrechten op de overlevingspakketten is binnen gehaald. Voor de verhoging der invoerrechten werd zo'n bedrag niet eens in een maand tijd op de paketten gemaakt.

Het ministerie van financiën heeft vlak voor invoering nog haastig bepaald dat pakketten met een waarde tot Sf 200 vrij van invoerrechten blijven. Voor verzenders is het zaak geworden om de waarde van het pakket op te geven en het binnen de invoerrechtvrije grens van Nf. 200 te houden.