Inval van Fiod bij bedrijf met Brinkman als commissaris

DEN HAAG, 8 APRIL. Justitie in Arnhem heeft vanochtend voor een onderzoek naar fiscale fraude huiszoeking verricht bij een onderneming waar CDA-fractieleider Brinkman commissaris is. Het openbaar ministerie verdenkt dit bedrijf, de beheersmaatschappij Arscop in Scherpenzeel, van betrokkenheid bij belastingontduiking.

Ook bij het bedrijf Hevatex in dezelfde gemeente en het woonhuis van zijn directeur A.V. in Zeist is vanmorgen door justitie onderzoek verricht. A.V. is de oom van Brinkmans echtgenote. Volgens de Arnhemse rechter mr. P.R. Smits heeft justitie afgelopen woensdag toestemming gevraagd voor de huiszoeking en het opvragen van stukken bij een accountant. De belastingfraude, waarvan de bedrijven worden verdacht, heeft volgens officier van justitie mr. R.A. Otter betrekking op de periode tussen 1985 en 1990. Brinkman was toen nog geen commissaris van Arscop.

De woordvoerder van Brinkman, F. Wester, zegt dat Brinkman vanochtend op de hoogte is gesteld van de actie van justitie en de fiscale inlichtingen- opsporingsdient. Op dat moment was de huiszoeking onder leiding van rechter-commissaris mr. P. Brouns nog in volle gang. Rechter Smits wist naar eigen zeggen niet dat Brinkman commissaris is bij Arscop. Arscop beheert het vermogen van het bedrijf Hevatex dat eigendom was van A.V. Hevatex is door hem in 1989 verkocht aan het Britse bedrijf Whitecroft. Het familievermogen werd toen ondergebracht bij Arscop. Daar was eerst de schoonvader van Brinkman commissaris. Omdat de kinderen van A.V. te jong waren heeft Brinkman dit commissariaat per 1 januari 1992 overgenomen, aldus Wester.

De inval van justitie werd vanochtend gefilmd door het KRO-programma Reporter. Volgens Wester heeft de KRO de FIOD getipt om zelf getuige te kunnen zijn van de inval. Er is sprake van “een hetze tegen de lijsttrekker van het CDA”, aldus Wester. KRO-voorzitter G. Braks, voorzitter van de verkiezingsprogramcommissie van het CDA, was vanmorgen niet op de hoogte van de uitzending van Reporter. “Het hoofdbestuur van de KRO voert geen hetze tegen de lijsttrekker van het CDA. Er is geen omroeporganisatie die juist zoveel investeert in het CDA en zijn lijstrekker als de KRO”, aldus Brakx. “Een omroeporganisatie is een media-instelling die gebruik maakt van journalisten. Die worden beschermd door een statuut. Als het statuut het tippen van de FIOD toelaat, is dat een zaak van de journalisten”, aldus de KRO-voorzitter.

In juridische kringen gaat men er van uit dat een commissaris op voorhand niet verantwoordelijk mag worden gehouden voor strafbare feiten die voor zijn aantreden zijn gepleegd. Maar als hij er na zijn aantreden van op de hoogte is geraakt, of had moeten zijn, dan is hij wel aanspreekbaar. Een accountantsverklaring is daarbij op zich niet voldoende, zo heeft de rechtbank van Den Haag in 1972 vastgesteld.