Ingenieursfirma Fugro doet serie overnemingen

ROTTERDAM, 8 APRIL. Het ingenieursbureau Fugro-McClelland heeft zijn positie versterkt door nieuwe overnemingen, waarvoor het bedrijf 75 miljoen gulden aan nieuwe aandelen wil uitgeven. In totaal vergen de overnemingen een investering van 115 miljoen gulden, waarvan 50 miljoen voor goodwill.

Met de gedeeltelijke financiering via nieuwe aandelen wil Fugro zijn sterke financiële basis (40 procent eigen vermogen van het belanstotaal) handhaven, zei president-directeur ir. G.J. Kramer gisteren bij de presentatie van de jaarcijfers. De emissie heeft plaats via het zogenoemde bookbuilding systeem, waarbij de huidige aandeelhouders het eerste recht krijgen op toewijzing van nieuwe aandelen.

Vorig jaar boekte Fugro een netto winst van 27,3 miljoen gulden, een stijging van 40 procent ten opzichte van 1992 (19,5 miljoen), waarmee 1993 een topjaar werd voor het bedrijf. De omzet steeg met 23,8 procent, van 394,3 miljoen tot 488,1 miljoen gulden. Die stijging komt voor 66 procent voort uit eigen groei en voor 34 procent uit acquisities.

In twee jaar tijd heeft Fugro een leiderspositie in de wereld verworven op het gebied van geotechniek op zee, de bepaling van de plaatsen waar oliemaatschappijen het beste hun boortorens kunnen neerzetten, waarbij gebruik wordt gemaakt van satellieten. Verdere groei voorziet het bureau nu vooral in de milieutechniek in de Verenigde Staten en Europa. Behalve de eerder aangekondigde overnemingen van Geodetic in Zwiterland (jaaromzet 32 miljoen gulden) en Geoteam in Noorwegen (omzet 60 miljoen gulden) zijn onlangs overnemingen afgerond van Wimpol met activiteiten in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Singapore (omzet 55 miljoen gulden), het Italiaanse Oceansismica met 4 miljoen gulden omzet en het Amerikaanse NCS-West Coast Division.

De milieudivisie van Fugro voert afrondende besprekingen voor overnemingen van onderdelen van Hoogovens Technical Services met een omzet van 8 miljoen gulden. Afgerond zijn de overnemingen van Aegis Environmental Inc. in Californië met een omzet van 6 miljoen gulden en een deel van het Mexicaanse Ingeniera y Gestion Ambiental, door vorming van een samenwerkingsverband. Verder heeft de geotechnische divisie van Fugro die op land werkt ('onshore') de overneming afgerond van K-C Geotechnical Associates Inc. in Californië met een omzet van 2 miljoen gulden.

President-directeur Kramer verwacht dat de milieudivisie de komende jaren nog een acquisitie van zo'n 100 miljoen gulden zal kunnen doen in de Verenigde Staten. Hij streeft ernaar binnen enkele jaren een winst van 10 procent van de omzet te bereiken. Op langere termijn zou de geotechniek voor een kwart van de omzet moeten zorgen, de plaatsbepaling op zee voor een derde en de milieutechniek ook voor een derde.