IJshockeyteam start WK zwak

KOPENHAGEN, 8 APRIL. Het Nederlands ijshockeyteam is het WK voor B-landen begonnen met een nederlaag tegen gastland Denemarken: 3-5 (1-2 1-0 1-3). Op basis van lef en werklust had de ploeg van bondscoach Larry van Wieren iets meer verdiend, qua speltechnisch vermogen niet. In dat opzicht waren de Denen, met drie spelers uit de Zweedse en Zwitserse competitie, duidelijk beter.

Van Wieren had verrassend Martin Trommelen als doelman gekozen. De Tilburger kreeg de voorkeur boven zijn Geleense collega Nijland die doorgaans begint. Van Wierens voorgevoel bleek juist. Trommelen speelde sterk. Dat kon niet worden gezegd van de onervaren verdedigers Bannenberg en Dave Bouckaert. Door gebrek aan goede vervanging keerde alleen de eerste na de eerste periode niet terug op het ijs.

Het ontbreken van een goede voorbereiding en de vele afzeggingen was tegen Denemarken te merken, maar niet fnuikend. Oranje kwam met 0-2 achter, maar kreeg vlak voor het verstrijken van de eerste 20 minuten weer hoop door Livingston. Het uitzicht werd zelfs fraai toen Hartogs in de 39ste minuut voor evenwicht zorgde. Hij schoot tijdens powerplay - beide opponenten kregen 28 minuten straftijd - raak op aangeven van Van den Thillart, die maar net is hersteld van een enkelblessure. Theo van Gerwen, die last heeft van een knie, kwam alleen bij een man-meer-situatie op het ijs.

In de derde periode leek Denemarken toch nog vrij eenvoudig aan de zege te komen via doelpunten van Jensen en Nilsen. De laatste scoorde drie minuten voor tijd. Van Wieren reageerde onmiddellijk met de gebruikelijke 'noodgreep'. Hij verving Trommelen door een extra veldspeler. De wanhoopspoging leverde in de slotminuut zowaar succes op. Livingston bracht Oranje dichterbij op een assist van Speel. Daar bleef het echter bij. Met nog twee seconden op de klok schoof de Deen True de puck voor de vijfde keer in het dit keer lege Nederlandse doel.

Na de eerste dag leidt Zwitserland dat een monsteroverwinning behaalde op China (20-1). Ook Roemenië lijkt een van de zwakkere broeders in de B-poule. Het land verloor met 12-0 van Letland. Polen, dat vandaag tegenstander is van Nederland, versloeg Japan met 6-1.