Geen vervolging tegen Schönhuber voor antisemitisme

BONN, 8 APRIL. De Duitse justitie zal de politicus Franz Schönhuber, leider van de extreem-rechtse Republikaner, niet vervolgen wegens antisemitisme.

Dat heeft de openbare aanklager in het Beierse Landhut gisteren bekend gemaakt. Schönhuber, tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van de SS, had de leider van de Duitse Joodse raad, Ignatz Bubis, vorige maand “de werkelijke oorzaak van het antisemitisme in Duitsland” genoemd, omdat hij “aanzet tot haat”. Kort daarop uitte hij soortgelijke beschuldigingen tegen Michel Friedman, leider van de joodse gemeenschap in Frankfurt. Volgens de justitie waren Schönhubers opmerkingen geen aanzettingen tot rassenhaat, omdat zij tegen individuele personen gericht waren en niet tegen Duitse joden in het algemeen. Noch Bubis, noch Friedman hadden een klacht tegen Schönhuber ingediend. Friedman heeft vanmorgen opgeroepen tot een verbod van de Republikaner. Het Joods Wereldcongres in New York, een invloedrijke joodse organisatie, heeft de uitspraak van de justitie in Landshut vannacht “een belediging van de waardigheid van joden waar ook ter wereld” genoemd. (Reuter)