Foto

Foto: Vastzitten in een verkeersopstopping van 230 kilometer of uren lopen door de stromende regen. Dat was de keus voor Parijse werknemers die gisteren overwogen hun arbeidscontract na te leven. Terwijl de meesten niet wisten waartegen de staking van het openbaar vervoer zich richtte.

De stipt opgevolgde stakingsoproep bij de Parijse bus en métro paste in het actiemodel van de Franse bonden van overheidspersoneel. Die voeren al maanden de druk op de regering op om af te zien van wijziging van de ambtelijke status van het personeel bij post en telefoon, gas en elektriciteit en openbaar vervoer.

Het woord privatisering komt bij al deze diensten niet ter sprake. Maar studies naar vormen van verzelfstandiging bij moederbedrijven van sommige diensten leiden al tot regelmatige werkonderbrekingen. De post wordt volgens onvoorspelbare patronen gesorteerd en afgeleverd. (Foto Reuter)