'Financier Afghanen' geen Saoediër meer

RIAD/ KAIRO, 8 APRIL. De Saoedische regering heeft een rijke zakenman die wordt beschuldigd van steun aan moslim-extremisten in verscheidene Arabische landen zijn staatsburgerschap ontnomen. Het ministerie van binnenlandse zaken wees daarbij op zijn “onverantwoordelijke activiteit, die in strijd is met de belangen van het koninkrijk en die de Saoedische relaties met zusterlanden schaadt”. Eerder had zijn familie zich al van hem gedistantieerd.

Usama Binladen, lid van een van de grootste en rijkste handelsfamilies van Saoedi-Arabië, heeft de woede gewekt van de regeringen van Algerije, Egypte, Jemen en andere landen die hem zien als een van de belangrijkste buitenlandse financiers van moslim-extremistische guerrillagroepen. Daarentegen wordt hij door militante moslims gezien als een genereuze steunpilaar die zijn leven heeft gewijd aan de zaak van de islam, eerst in Afghanistan, nu in Soedan. Zij ontkennen dat hij te maken heeft met extremistisch geweld in de Arabische wereld.

Binladen heeft in de jaren tachtig gevochten met de islamitische verzetsstrijders die de strijd hadden aangebonden tegen het door Moskou geschraagde communistische bewind in Kabul. Volgens zijn aanhangers heeft hij nu honderden Arabieren die indertijd voor de Afghaanse verzetsstrijders hebben gevochten, onderdak geboden op een enorme boerderij in Soedan, op de relatief vruchtbare vlakten bij de grens met Ethiopië. “Het is geen opleidingskamp voor terroristen”, zoals Arabische regeringen stellen, aldus een van zijn sympathisanten. “Na hun vertrek uit Afghanistan konden ze niet naar huis in Algerije of Egypte terug, dus gingen ze naar de enige veilige plek die ze hadden. Hij houdt ze daar aan het werk.”

De regeringen van Algerije en Egypte zeggen dat zogeheten 'Afghanen' een rol spelen in moslim-extremistisch geweld, en de naam van Binladen wordt in dat verband vaak genoemd. Ook is zijn naam genoemd in verband met bomaanslagen op twee hotels in de Zuidjemenitische stad Aden in 1992 en met terroristische activiteit in recente maanden in het zuiden van Jemen.

In de Soedanese hoofdstad Khartoum wordt hij gezien als naaste medestander van de moslim-fundamentalistische regering. Soedan, dat weer nauw is verbonden met Iran en vorig jaar is bijgeschreven op de Amerikaanse lijst van landen die internationaal terrorisme steunen, heeft tot dusverre weerstand geboden aan internationale druk om Binladen uit te wijzen. (Reuter, AP)