Compromis met de VS over arbeid bij Gatt

GENÈVE, 8 APRIL. De Verenigde Staten en de ontwikkelingslanden hebben gisteren hun conflict over de relatie tussen handel en arbeidsnormen opgelost, dat de ondertekeningsceremonie voor het wereldhandelsakkoord volgende week in Marrakesj dreigde te overschaduwen.

Volgens ambassadeurs bij de GATT (Algemene Overeenkomst over Tarieven en Handel) opent het compromis de mogelijkheid dat de nieuw te vormen Wereldhandelsorganisatie (WTO), die de GATT volgend jaar vervangt, het punt op haar werkprogramma opvoert. Arbeidsnormen zullen niet specifiek worden genoemd in een ministeriële verklaring die volgende week in de Marokkaanse kustplaats wordt gepresenteerd. “Maar we hebben gekregen wat we wilden, namelijk de expliciete aanvaarding dat de kwestie door de WTO zal worden besproken,” zei John Schmidt, de belangrijkste Amerikaanse onderhandelaar. Neutrale diplomaten meenden dat de VS zijn aanvankelijke standpunt enigszins had verzacht.

Volgens het compromis zal de voorzitter van de bijeenkomst in Marrakesj, de Uruguyaanse minister van buitenlandse zaken Bonilla, in zijn rede arbeidsnormen als een van de onderwerpen noemen die op de agenda van de WTO kunnen worden gezet. Hij zal benadrukken dat verschillende landen hechten aan een studie naar de relatie tussen vrijhandel en internationaal erkende arbeidsnormen.

Ontwikkelingslanden hadden zich fel verzet tegen de Amerikaanse eis, ondersteund door Frankrijk, het punt van de arbeidsnormen in de ministeriële verklaring op te nemen. Zij vrezen dat zo de deur wordt open gezet naar hogere importtarieven op hun exportgoederen, waarmee de industrielanden het effect van lage lonen in de Derde Wereld kunnen compenseren.

De Indiase ambassadeur bij de GATT, Balkrishnan Zutshi, sprak gisteren van een “goede uitkomst.” Volgens een diplomaat van de Europese Unie kan in Marrakesj nu over arbeidsnormen worden gesproken zonder dat de kwestie op de spits wordt gedreven. (Reuter, AP, DPA)