China pakt weer dissident op

PEKING, 8 APRIL. De Chinese politie heeft gisteren opnieuw een vooraanstaande dissident opgepakt. Het betreft Xu Wenli, die in mei vervroegd werd vrijgelaten na 12 jaar gevangenis wegens politiek activisme. Xu werd gisterochtend in Peking aangehouden, vannacht verhoord, vanochtend vijf minuten in vrijheid gesteld en vervolgens opnieuw opgepakt. Vier Westerse journalisten die zich in Xu's woning hadden verzameld, werden door de politie ondervraagd en verhinderd om weg te gaan.

Vorige week werd de bekendste Chinese dissident, Wei Jingsheng, in hechtenis genomen voor onderzoek naar 'nieuwe misdaden' die hij na zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling zou hebben gepleegd. Ook de persoonlijke secretaresse van Wei, die als zijn woordvoerster optrad, is inmiddels aangehouden.

De Hongkongse journalisten-associatie heeft China ervan beschuldigd zijn eigen wetten te hebben geschonden in de berechting en veroordeling van een verslaggever voor de Hongkongse krant Ming Pao. Xi Yang werd maandag na een geheim proces tot 12 jaar gevangenis veroordeeld wegens diefstal van staatsgeheimen. Volgens de associatie overschrijdt Xi's straf het wettelijk vastgestelde maximum. Met het oog op de overdracht van de Britse kroonkolonie aan China in 1997 maken lokale journalisten zich grote zorgen over wat onder Chinees gezag zal mogen en niet mogen. (Reuter, AP)