'CDA is weer een regentenpartij'; Statenlid Geenen licht zijn overstap naar het AOV toe

Het Gelders Statenlid Frans Geenen, sinds kort èx-CDA, is verdrietig. Want met Brinkman heeft het CDA 'het contact met de man in de straat volledig verloren'. Onder Lubbers werden de zaken beter geregeld. Geenen stapte over naar het Algemeen Verbond voor Ouderen.

BEEK-UBBERGEN, 8 APRIL. Hij klinkt terneergeslagen, en zo voelt hij zich ook. “U mag best weten, ik heb soms nog de tranen in mijn ogen staan.” Sinds de jaren zeventig was Frans Geenen (55) actief voor het CDA. Vanaf 1982 zat hij voor die partij in de Provinciale Staten. In het Paasweekeinde joeg hij “de kogel door de kerk”. Zijn CDA-lidmaatschap zegde hij op en hij besloot de resterende periode op persoonlijke titel in de Staten te blijven “om de weg te banen” voor het Algemeen Ouderen Verbond (AOV), zijn nieuwe politieke thuis.

“Ik kon het gewoon niet meer voor mezelf verantwoorden. Het CDA, de partij waarvoor ik me jarenlang zo intens heb ingezet, dat CDA heeft zijn christelijke en sociale gezicht verloren”, zegt hij thuis in Beek-Ubbergen, een katholiek dorp onder de rook van Nijmegen. “Dag en nacht heb ik me voor de partij ingezet. Het is nu over en dat doet pijn. Maar ik kon niet anders. Het CDA is weer regentenpartij geworden, net als vroeger de KVP. Men beslist in Den Haag zonder wetenschap van wat er in het land gebeurt. Het contact met de man in de straat is volledig verdwenen.”

De katholiek Geenen, aanvankelijk lid van de KVP, was in de jaren zeventig in Gelderland zeer actief bij de fusie van de drie christelijke partijen KVP, ARP en CHU die samen het CDA gingen vormen. “Ik had er geloof in”, zegt hij, “we bouwden een nieuwe club op. Alle oude falen zouden we achter ons laten. En het lukte waarachtig. Maar langzaam maar zeker is het toch helemaal fout gegaan.” Het CDA-plan om de AOW te bevriezen was de druppel die bij hem de emmer deed overlopen. “Het werd uiteindelijk te gek, er was geen lijn meer in te herkennen. Ze hebben het contact met de basis volledig verloren. Mensen die hun hele leven geploeterd hebben ga je toch hun recht op een fatsoenlijk pensioen - zo noem ik de AOW nu eenmaal - niet afnemen?”

Geenen hecht weinig waarde aan de 'oplossing' die de partij voor de ontstane AOW-problemen heeft gekozen. “Het is allemaal een doekje voor het bloeden.” Het CDA begint met oplossingen “aan het verkeerde eind”. De vertroebeling van de koers van de partij wijt Geenen mede aan de persoon van de lijsttrekker, Elco Brinkman. “Je kunt het niet ophangen aan één man, maar toch is hij onderdeel van een groep die nu gezichtsbepalend is voor de partij. Laat ik het zo zeggen: Lubbers gaat ook niet helemaal vrijuit, maar wat mij betreft mag hij blijven. Onder hem werden de zaken in ieder geval anders geregeld.”

Geenen kon de koers eenvoudig niet meer verkopen aan de mensen die hij in Provinciale Staten van Gelderland vertegenwoordigt, zegt hij. “Ik word er dagelijks op aangesproken. Ik kan dit beleid niet verdedigen.” In Geenens directe politieke omgeving zijn er veel meer die er zo over denken, maar daaraan nog niet de consekwentie durven verbinden die hij eraan verbond. “Nog niet.” Hij is zelf op de oprichters van het AOV afgestapt en heeft zijn diensten aangeboden. “Ik kan me in hun uitgangspunten helemaal vinden. Het is niet zo dat die partij alleen voor ouderen werkt. Men probeert de zaken alleen eerlijker aan te pakken en van onderop, vanuit de basis.” Uitgeblust is Geenen bepaald nog niet. Binnen de AOV gaat hij zich, vanwege zijn politieke ervaring, bezig houden met de opzet van de landelijke structuur. “We gaan die organisatie goed op poten opzetten', stelt hij strijdvaardig.”

    • Frank Poorthuis