Bonn schort levering wapens Turkije op, onderzoekt misbruik

BONN, 8 APRIL. Duitsland heeft de levering van wapens aan Turkije opgeschort totdat duidelijk is of het Turkse leger deze gebruikt in de strijd tegen Koerdische rebellen. Dat hebben anonieme regeringswoordvoerders in Bonn gisteren gezegd.

Duitse mensenrechtengroeperingen hebben Turkije er vorige week van beschuldigd door Duitsland geleverde pantserwagens te gebruiken in de strijd tegen de rebellen van de Koerdische militante afscheidingsbeweging PKK in het zuidoosten van Turkije. Het is de tweede keer dat Duitsland wapenleveranties aan Turkije opschort. In maart 1992 gebeurde dat na soortgelijke beschuldigingen. Na twee maanden werd het embargo opgeheven. Turkije beloofde toen om Duits militair materieel alleen te gebruiken voor defensietaken binnen NAVO-verband, en niet in de strijd tegen de Koerden.

Het huidige embargo betreft naast wapens ook reserveonderdelen en richtapparatuur. Welke wapenleveranties precies door de huidige boycot worden getroffen wil Bonn niet zeggen. De levering van zestien Duitse RF-4 Phantom-straaljagers gaat in elk geval ongehinderd door, aldus regeringsfunctionarissen. Het contract daarvoor dateert uit 1991. Duitsland beschikt al over dertig Duitse Phantoms, honderd tanks van het type Leopard 1 en 187 pantservoertuigen.

De Duitse bondskanselier Helmut Kohl bepleit in een vandaag uit te zenden vraaggesprek met de Duitse televisie uitwijzing van de Turkse Koerden die betrokken waren bij de gewelddadige rellen van vorige maand. De rellen ontstonden tijdens een demonstratie door Koerden tegen Duitse wapenleveranties aan Turkije. “Ik ben niet bereid te buigen voor straatterreur van welke groep dan ook. Als het Koerden zijn die hier op een Turks paspoort zijn gekomen, moeten zij beseffen wat daarvan de gevolgen zijn”, aldus Kohl. Na de rellen hebben de Duitse autoriteiten voorbereidingen getroffen voor de uitwijzing van enkele Koerden, maar daarvan is het tot nu toe niet gekomen.

Drie Duitse politiemannen zijn gisteravond licht gewond geraakt na botsingen met Koerdische militanten in Stuttgart. Ongeveer 150 Koerden demonstreerden in het centrum van de stad tegen de plannen van de deelstaat Beieren om Koerdische activisten die betrokken waren bij eerdere rellen naar Turkije terug te sturen.