Bestand van 24 uur tussen Serviërs en moslims in Bosnië

SARAJEVO, 8 APRIL. De Bosnische Serviërs en de moslims nemen vandaag formeel een bestand van 24 uur in acht als teken van goede wil. Daarmee moet de weg worden geëffend voor een duurzaam staakt-het-vuren. Het bestand werd vandaag op veel plaatsen overigens geschonden.

De Bosnische president, Alija Izetbegovic, gaf gisteren het regeringsleger de opdracht de wapens voor een etmaal neer te leggen. De opperbevelhebber van de Bosnische Serviërs, generaal Ratko Mladic, sloot zich vervolgens bij het initiatief aan. Het is de bedoeling dat de militaire commandanten van beide partijen vandaag praten over een beëindiging van de gevechten. Gisteren gingen besprekingen over een bestand op het laatste moment niet door. De moslims weigerden aan bestandsbesprekingen deel te nemen zolang de Serviërs de enclave Gorazde in het oosten van Bosnië bleven beschieten.

Het Servische offensief bij Gorazde werd gisteren voortgezet, ondanks dringende oproepen van de VN het te staken en ondanks verzekeringen van de Serviërs dat ze dat zouden doen.

De moslims hebben de afgelopen dagen de leiding van de VN-vredesmacht in Bosnië, UNPROFOR, ervan beschuldigd te weinig te ondernemen om de Serviërs te dwingen hun offensief te staken. Gisteren werden zij bijgevallen door VN-waarnemers en een arts van de VN-hulporganisatie UNHCR in Gorazde. Zij maakten duidelijk dat de leiding van UNPROFOR de Servische aanval op Gorazde heeft beschreven als “niet serieus”, ook al zijn bij die aanval inmiddels 67 doden en 325 gewonden gevallen en hebben de Serviërs aanzienlijke terreinwinst geboekt. “Als dit [offensief] niet serieus is, zoals UNPROFOR beweert, hoop ik nooit een serieuze ontwikkeling mee te maken”, aldus de UNHCR-arts in Gorazde. Hij bestreed de bewering van onder anderen de Amerikaanse stafchef Shalikashvili dat de Serviërs bij hun offensief geen artillerie gebruiken. Vrijwel alle sterfgevallen en verwondingen zijn volgens de arts het gevolg van granaatexplosies.

Shalikashvili wees eerder deze week suggesties over luchtaanvallen op Servische stellingen bij Gorazde af met het argument dat de Serviërs geen of weinig zware wapens zouden gebruiken. De Veiligheidsraad van de VN heeft Gorazde vorig jaar tot door de VN 'beveiligd gebied' uitgeroepen, maar tot dusverre geen VN-troepen naar de enclave gestuurd. In een gisteren door de Veiligheidsraad aangenomen verklaring werden de Serviërs om hun offensief veroordeeld en werd geëist dat de aanval wordt gestaakt; enig dreigement met luchtaanvallen bleef in de verklaring echter achterwege. Wel heeft de Amerikaanse regering gisteren laten weten tot luchtaanvallen over te gaan als er - later deze maand - VN-troepen naar Gorazde worden gestuurd en zij om luchtsteun vragen.

De Bosnische VN-ambassadeur Sacirbey zei gisteren dat de Veiligheidsraad “belangrijke informatie” van VN-waarnemers in Gorazde wordt onthouden. Hij noemde het “schokkend” dat “ergens onderweg met informatie wordt geknoeid, zodat die er anders uit komt te zien dan wat de mensen in het veld hebben gestuurd”. (Reuter, AP)