Belgisch kabinet beraadt zich op actie in Rwanda

BRUSSEL, 8 APRIL. De Belgische ministerraad komt in de loop van de middag opnieuw bijeen om zich te beraden over maatregelen om de in Rwanda verblijvende Belgen te beschermen.

In Rwanda wonen ongeveer vijftienhonderd Belgen, van wie negenhonderd in de hoofdstad Kigali. De Belgische regering overweegt hen te evacueren. Mogelijk worden daarbij de 430 Belgische blauwhelmen in Rwanda ingezet of worden extra troepenversterkingen uit België overgevlogen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken heeft België contact opgenomen met andere landen die betrokken zijn bij de operatie van de Verenigde Naties in Rwanda of daar onderdanen hebben wonen.

Na het bekend worden van de dood van de tien Belgische blauwhelmen kwam de Belgische ministerraad gisteravond al in spoedzitting bijeen. Vice-premier Herman Van Rompuy verklaarde na afloop dat de regering zeer bezorgd is over de “dramatische” situatie in Rwanda. Premier Dehaene heeft zijn vakantie op Malta onderbroken en zou vanmiddag aanwezig zijn bij het crisisberaad van de regering. Ook minister Claes van buitenlandse zaken keert vervroegd terug uit het buitenland; hij bracht een officieel bezoek aan Roemenië.

Het ministerie van defensie in Brussel heeft vanochtend officieel bevestigd dat tien Belgische blauwhelmen om het leven zijn gebracht. Het ministerie zegt dat er verder geen militairen vermist zijn, ondanks andersluidende berichten. De slachtoffers zijn paracommando's van het tweede bataljon uit Flaminne bij Namen. Ze hadden opdracht gekregen om de eveneens vermoorde premier Agathe Uwilingiyimana te beschermen. Volgens het Belgische ministerie van defensie werden de commando's door Rwandese militairen aangehouden en overgebracht naar een militair kamp in Kigali. Daar werden ze doodgeschoten.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van defensie in Den Haag zijn er tien Nederlandse VN-militairen in Rwanda. Negen van hen zijn gelegerd in het noorden bij de grens met Oeganda, waar niet wordt gevochten. De ene militair die zich in Kigali bevindt, maakt het goed, aldus de woordvoerder.