Akkoord Bossi en Fini maakt rechtse coalitie in Italie weer mogelijk

ROME, 8 APRIL. De kansen voor de vorming van een rechts kabinet in Italië zijn gestegen na een goed verlopen ontmoeting gisteren tussen Umberto Bossi van de federalistische partij Lega Nord en de leider van de neo-fascistische partij, Gianfranco Fini, twee rivalen in de rechtse alliantie.

Bossi en Fini hebben vooral gesproken over de voorstellen van de Lega voor een federalistische staat. Fini heeft gezegd dat het federalisme voor zijn partij aanvaardbaar is, op voorwaarde dat het wordt ingepast in een presidentieel stelsel. De Italiaanse president heeft nu overwegend ceremoniële functies.

Legaleiders hebben hierna hun voorstel van een twee-fasenkabinet ingetrokken, met een eerste fase onder leiding van een Lega-gezinde premier, om het federalisme door te voeren, en een tweede fase onder leiding van mediamagnaat Silvio Berlusconi. Als federalisering een hoofddoel wordt van het kabinet, kan de Lega meteen akkoord gaan met Berlusconi als premier, aldus Roberto Maroni, de tweede man van de Lega.

Volgens Berlusconi, die dinsdag de onderhandelingen met de Lega over de vorming van een kabinet had opgeschort, is de toenadering tussen Bossi en Fini een enorme stap vooruit. “Ik denk dat alles zal eindigen met een goed regeringsakkoord,” zei Berlusconi. Als een gebaar naar Bossi zei hij dat een nieuwe regering een reeks federalistische hervormingen zal nastreven.

Toen deze uitspraak via persbureaus was verspreid, haakte Bossi daar weer op in met de eis dat Berlusconi zijn zakelijke imperium moet verkopen om premier te kunnen worden. De Lega zal naar verwachting komende zondag een definitief standpunt innemen, op een grote partijbijeenkomst in het stadje Pontida, een traditioneel trefpunt van de Lega.

In de verkiezingscampagne heeft Bossi bij herhaling gezegd dat de Lega “nooit, nooit, nooit” zal samenwerken met de neofascistische Nationale Alliantie. Op een vraag of Bossi nu zijn verzet tegen neofascistische ministers in het kabinet heeft opgegeven, antwoordde partijleider Fini: “Ik denk dat dit probleem nu opgelost is.” Fini heeft gezegd dat hij zelf geen ministerspost ambieert.