Adviseur en vriend van Mitterrand pleegt zelfmoord

PARIJS, 8 APRIL. Even na acht uur werd François de Grossouvre (76) gisteravond dood achter zijn bureau in het presidentieel paleis aangetroffen, het pistool nog in de hand.

Jarenlang was hij vriend en adviseur van president Mitterrand, tot '85 belast met veiligheidszaken en gevoelige buitenlandse missies. De laatste jaren was hij alleen voorzitter van het presidentiële jachtcomité. Mitterrand is overigens niet geïnteresseerd in jagen. Over de motieven van de zelfgekozen dood van deze vertrouweling van het Franse staatshoofd is tot nu toe niets bekend gemaakt. Er zou geen afscheidsbrief zijn gevonden. Grossouvre was de laatste weken somber, aldus een recente bezoeker. Hij had rugklachten ten gevolge van een ongeluk bij het paardrijden en “vond het vreselijk om oud te worden; hij slikte allerlei verjongingsmiddelen”.

De Grossouvre werd bij zijn leven het laatst in de kranten genoemd in verband met de twee affaires die de president achtervolgen. Als liaison met de veiligheidsdiensten had hij mogelijk te maken met de telefonische afluistercel op het Elysée-paleis die de gangen van diverse journalisten heeft trachten na te gaan. Hij is vorig jaar ook gehoord door rechter Jean-Pierre, die de relaties van de overleden zakenman Pelat met vooraanstaande socialistische politici in kaart heeft trachten te brengen. Daartoe behoorden president Mitterrand en de vorige jaar eveneens door zelfdoding overleden premier Bérégovoy.