1 April (1)

Niemand die geinteresseerd is in de Amerikaanse literatuur zal de beschouwing hebben overgeslagen die Pieter Steinz vrijdag 1 april in het Cultureel Supplement wijdde aan de 'noodlotstragedie' Slings and Arrows, het romandebuut van de 34-jarige New Yorkse actrice Hester Prynne.

Groots en meeslepend noemt Steinz dit 600 pagina's tellende boek, en uitbundig is de lof die hij de auteur toezwaait.

Een vergelijking met de coryfeeen uit de Amerikaanse literatuurgeschiedenis moet deze woorden kracht bijzetten. Slings and Arrows 'verdient een plaats naast andere Grote Amerikaanse Romans als Moby-Dick, Huckleberry Finn en The Great Gatsby.' Het thema, 'Liefde en wraak - daar draait het om in Slings and Arrows', is er een dat als een rode draad door de Amerikaans literatuur heen loopt. En uiteindelijk heet het boek te gaan over 'het Amerikaanse thema der thema's: 'innocence lost'.'

Des te opmerkelijker is het dat de recensent de rode draad niet helemaal afrolt tot voor Melville. Dan zou hij zijn uitgekomen bij de auteur die, gedreven door een gevoel van erfschuld aan de excessen waartoe het puritanisme van zijn voorvaderen (met name in de heksenprocessen van Salem) had geleid, de vaak valse rechtschapenheid van de vroege kolonisten aan de kaak stelde: Nathaniel Hawthorne.

Niet alleen strekten diens onderwerpkeuze, knap gedoseerd moralisme en onvolprezen taalbeheersing velen tot voorbeeld (onder wie Melville, die Moby-Dick aan hem opdroeg), ook doopte hij de tragische heldin uit The Scarlet Letter (1850), een van de eerste grote romans van eigen bodem waaraan het Amerikaanse publiek zijn dorst naar romantiek kon laven, ...... Hester Prynne.

    • Hans Douwes