Worstelen met een hamburger

Gametime, Zeedijk 14, Amsterdam. Inl 020-6201705.

Saturdaynight sportsnight... De wedstrijd begint om acht uur. Een handvol toeschouwers vult de zaak, de blik omhoog gericht op de drie grote tv-schermen. Druk dribbelende mannetjes met een bal zorgen voor opwinding bij de commentatoren. In plaats van muzak weerklinken geschreeuwde termen als slam-dunk, homerun en touchdown. Het publiek roept enthousiast mee.

Gametime is sinds december vorig jaar het stamcafé in de hoofdstad voor de liefhebbers van Amerikaanse sport. Opgezet werd de tv-sportsbar door Olav en Patrick Knolle, beiden actief voor de footballclub Amsterdam Crusaders. Sport is er al genoeg op de buis, alleen wordt er in Nederland niet zoveel aandacht besteed aan de vier populaire Amerikaanse sporten. De finalewedstrijden college-basketbal bijvoorbeeld. Universiteitsjonkies die zich in de kijker van de grote, goed betalende clubs willen spelen. Reken dus maar op stuiterspektakel.

Wie tv-avonden gevuld met voetbal bij vrienden meemaakt weet welke extreme vormen van enthousiasme dat kan aannemen. Wordt er in het café ook gegooid naar de buis? Olav en Patrick: “Gooien doen we buiten op het veld.”

Met een biertje binnen handbereik (Budweiser, geen glas) valt zelfs met de reclames tijdens de wedstrijden te leven. De vele spelonderbrekingen maken bijvoorbeeld de uitzendtijd van een footballwedstrijd al tweemaal zo lang.

Geen tv-gebeuren zonder snack. Hierin biedt Gametime de overwegend Amerikaanse clientèle een keuze uit frites met vier sauzen of een Slapshot Salade van kip omgeven door mais, tomaat en fruit. De dagschotel komt op tafel voor vijftien gulden en vult de maag met gemak. Maar waar is de kan gekoeld water? (standaard in diners in de VS.) De tweede helft van de footballwedstrijd brengt de Heavyweight Burger, the biggest in Holland, beweren ze achter de bar. Het blijken er twee te zijn. Of de klant ze allebei aan kan? Met nog een Bud aan mijn kant neem ik het offensief. Toch nog sporten vanavond: Amerikaans worstelen met een broodje gehakt. Dit is vooral veel, en ook nog politically correct nu de slankheidsrage in Amerika weer op zijn retour is.

Boven me dreigt het team van Georgia State uit te lopen op Illinois maar ik kan even niets zien door de enorme hamburger waar ik een hap uit probeer te nemen. Het zijn makkelijke kilo's voor het lichaam en daarom weeg ik me nooit. Maar goed gevuld en geluimd beginnen we aan de verlenging; het nagerecht is gelukkig makkelijk kiezen uit koffie met chocolate chipcookies, ijs of fruit.

Time-out! er kan niets meer bij. Genoeg redenen om terug te komen: eind mei finales ijshockey en NBA basketbal, de Worldseries (honkbal) in oktober en in juni ziet Gametime drie weken lang oranje: Holland Goes America tijdens het WK-voetbal.

    • Willum Morsch