Vrijspraak verdachten verkrachting in Tropicana

DEN HAAG, 7 APRIL. Het gerechtshof in Den Haag heeft vanochtend een 21-jarige Rotterdammer en een evenoude Amsterdammer vrijgesproken van verkrachting in het Rotterdamse zwemparadijs Tropicana. De aanklager had in hoger beroep vrijspraak geëist, wegens gebrek aan bewijs. Eerder had de rechtbank in Rotterdam hen elk tot een jaar gevangenisstraf veroordeeld, conform de eis van de aanklager.

In augustus 1992 zouden de twee mannen in het Rotterdamse zwemparadijs Tropicana een 18-jarige vriendin hebben verkracht tijdens een door 1.500 mensen bezochte discoparty. Kort erna deed het meisje aangifte. Ze zei dat de twee haar met geweld het toilet hadden ingeduwd en haar beurtelings hadden misbruikt.

Volgens de twee mannen was Diana vrijwillig meegegaan. Daarom gingen ze in hoger beroep. Het hof hield de zaak vijf keer aan, omdat de twee telkens weer materiaal aanvoerden om hun onschuld te bewijzen. Zo kwam een voormalige vriendin van het meisje met telefoontaps op de proppen. Daarop was te horen hoe zij haar vriendin probeerde over te halen hetzelfde verhaal op te hangen.

Het dansfeest in Tropicana leidde indertijd tot veel onrust omdat bijna tegelijkertijd met de zaak waarover het hof nu een uitspraak heeft gedaan een meisje midden in het zwembad zou zijn verkracht. De politie vermoedde seksueel misbruik en belagingen door een groep van tien tot vijftien jongens. De politie ging er van uit dat ook bezoekers die niet tot de verdachte groep behoorden moeten hebben gezien wat er in het water gebeurde, zonder dat zij ingrepen. Het zwembad Tropicana zegde indertijd het contract op met de firma die de dansfeesten in het zwembad organiseerde.