Vaticaan herdenkt Holocaust

ROME, 7 APRIL. Voor het eerst heeft het Vaticaan een officiële plechtigheid georganiseerd ter herdenking van de holocaust, in de vorm van een concert vanavond.

Onder de 7500 toehoorders in het grote auditorium naast de Sint Pieter zullen paus Johannes Paulus II en de joodse opperrabbijn in Rome zijn, Elio Toaff. Ook overlevenden van de concentratiekampen en familieleden van de zes miljoen joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord, zullen aanwezig zijn. Het concert volgt op het akkoord dat het Vaticaan en Israel in december sloten over het aangaan van diplomatieke betrekkingen.

Het concert, dat in een aantal Europese landen zal worden uitgezonden, wordt gegeven door het Britse Royal Philharmonic Orchestra en het koor van de Sint-Pieter. Dirigent is Gilbert Levine, een jood wiens schoonmoeder Auschwitz heeft overleefd en die gastdirigent is in de Poolse stad Krakow, de geboorteplaats van de paus.

Op het programma staan het adagio uit de Negende symfonie van Beethoven, een bewerking door Schubert van psalm 92 in de Hebreeuwse versie, een concert voor cello en orkest van Max Bruch en de 'Kaddisj' symfonie van Leonard Bernstein. De kaddisj is het joodse gebed dat door een familielid wordt uitgesproken voor een overledene.

Het concert is een nieuw bewijs van de toenadering tussen het Vaticaan en Israel. Dirigent Levine heeft verteld dat hij al jaren probeert een dergelijke concert te organiseren. Zijn voorstel was de paus daarbij uit te nodigen, waarop de paus hem heeft uitgenodigd.

Het concert wordt om zes uur uitgezonden door de Italiaanse staatszender Rai Uno. Na afloop zullen de paus en rabbijn Toaff een toespraak houden.

    • Marc Leijendekker