Turkse munt verlies kwart van waarde

ANKARA, 7 APRIL. Na de afkondiging dinsdag door premier Tansu Çiller van een ingrijpend versoberingsprogramma om de economie in Turkije weer gezond te maken, vloog de wisselkoers van de Amerikaanse dollar gisteren met 23,5 procent omhoog.

De Centrale Bank bood rond de 32.000 Turkse lira's voor een dollar, maar de koers steeg in de loop van de middag tot iets beneden de 40.000 lira's. Economen wijten deze ontwikkeling aan de lage rente op dagleningen, die in de afgelopen weken opliep tot 1000 procent, maar gisteren door de Centrale Bank tot beneden de 100 procent werd verlaagd.

Bovendien probeert het Turkse publiek met de aankoop van buitenlandse valuta's hun inkomenspositie nog enigszins op peil te houden nu de Turkse lira in de afgelopen maanden sterk in waarde is verminderd en tal van produkten schrikbarend duurder zijn geworden. Om de val van de Turkse lira te stuiten heeft de Centrale Bank de rente op dagleningen vanmorgen weer verhoogd tot rond de 300 procent. Hierdoor is de koers van de dollar inmiddels met 5 procent gezakt tot rond de 37.500 lira's, maar specialisten betwijfelen of dit tot enige stabiliteit op de al maanden in beweging zijnde financiële markten in Turkije lijdt. De Turkse minister van economie, Aykon Dogan, verklaarde dat de regering niet zal ingrijpen. “We wachten tot de dollar zijn evenwichtige koers heeft gevonden.”