Tilburgse lindeboom wordt wellicht gekapt

TILBURG, 7 APRIL. De eeuwenoude lindeboom op de Heuvel in het centrum van Tilburg gaat voor de bijl, als het aan B en W ligt. En er is geen comité dat zich het droeve lot van de gemutileerde reus aantrekt.

Waar eens sprake was van een majesteitelijk breed uitwaaierende kroon staat nu nog slechts een stam met wat aarzelende takken. De stam, zo heeft de Heidemij na een diepgaand onderzoek vastgesteld, is zo rot als een mispel en kan daardoor een gevaar gaan opleveren voor passanten. Slechts een paar Tilburgers wenen om hem in ingezonden stukken in de plaatselijke krant, en de VVD'er ir. L. Stok betreurt hem in de gemeenteraad van Tilburg. Tijdens de laatste algemene beschouwingen zei hij in de boom te zullen klimmen als men niet naar hem zou luisteren. Maar in het college van B en W heeft de VVD al met het besluit tot omhakken ingestemd.

Hoe oud de lindeboom precies is, is onbekend. Al in de zeventiende eeuw komt hij voor in de annalen, maar er zijn Tilburgers die zeggen dat hij wel duizend jaar oud is. “Indien de lindeboom werd geveld, zou dat een grote gapende wonde zijn in het hart van de stad en geen dode zou ooit méér zijn betreurd”, schreef in 1942 de journalist Uri Nooteboom in het in 1987 heruitgegeven boekje Jeugd in een fabrieksstad. “Als ge”, zo schrijft Nooteboom, “een ouden Tilburger vraagt naar het meest merkwaardige in zijn geboortestad, tien tegen een dat hij den lindeboom zal noemen”. “Des zomers als de zon helder schijnt over de huizen en de smalle klinkers, staat men onder den boom als onder een groen, doorzond dak met veel geheimzinnigheid van licht en schaduw in de brede, diepe kruin”. Bij het verhaal staat een foto uit 1910 van een waarlijk koninklijke boom, zij het dat zijn takken toen al ondersteund moesten worden met een frame van stutten. Op de lindeboom is ook tenminste één Tilburgs liedje gemaakt “Onder de Lindebòom heb ik 'ne schone dròom, ik dròom van Tilburg de schônste stad”.

Zes jaar geleden al werd er gesproken over het kappen van de boom, maar toen werd na verzet uit de burgerij besloten tot enige chirurgische ingrepen en kreeg hij een duur druppelbevloeiingssysteem. Volgens een woordvoerder van de gemeente hebben die activiteiten de laatste twee jaar meer het karakter gekregen van een “stervensbegeleiding”. Het kappen van de lindeboom komt ook eigenlijk wel mooi uit in de herinrichtingsplannen van de Heuvel. “Als het een mooie vitale boom zou zijn geweest, dan hadden we hem laten staan, maar nu hij op sterven na dood is staat niets meer het kappen in de weg”, aldus de gemeente.

    • Max Paumen