Speerwerpster geeft gebruik dope toe

NEUSS, 7 APRIL. De voormalige wereldkampioene speerwerpen Ruth Fuchs heeft toegegeven in haar toptijd het verboden middel turinabol te hebben gebruikt.

De olympisch kampioene van 1972 en 1976 uit de DDR vertelde aan het dagblad Die Zeit dat ze pillen slikte met het middel. “Ik heb de tabletten niet gebruikt om in tijden van wedstrijden de prestaties te bevorderen, maar alleen ter lichamelijke ondersteuning in fasen van zware training, net als ik dat met vitaminen deed.” Ze zei dat ze had afgezien van het aanbod turibanol in te spuiten.

Fuchs bevestigde dat ze voor 30 procent invalide is, hetgeen staat vermeld in een rapport van de vroegere geheime politie van de DDR, de Stasi. “Maar de invaliditeit heeft niets te maken met het dopegebruik. Elke relatie is onzin”, aldus Fuchs. Veel meer zou die veroorzaakt zijn door de jarenlange, zware trainingsarbeid. Toch weet de speerwerpster, die ooit de bijnaam 'de IJzeren Arm' droeg: “Ik zou het zo weer doen.”