Rechter houdt overname McCaw door AT&T nog tegen

NEW YORK, 7 APRIL. De Amerikaanse telecommunicatiegigant AT&T mag McCaw Cellular, de belangrijkste onderneming in de VS voor mobiele telefoons, voorlopig niet overnemen. Dit heeft een federale rechter in New York bepaald. Volgens de rechter zou de koop voor 12,8 miljard dollar in strijd zijn met het anti-monopolieakkoord dat AT&T in 1982 verplichtte zich op te splitsen in zeven regionale 'Baby Bell' maatschappijen en een onderneming voor overige gesprekken.

Deze overeenkomst verbiedt AT&T aandelen of vermogenswaarden van de zeven regionale maatschappijen over te nemen. De rechter wees wel op een mogelijkheid waardoor de overname toch doorgaan kan vinden. Het akkoord van 1982 zou aangepast kunnen worden wanneer AT&T kan aantonen dat hiermee een algemeen publiek belang is gemoeid.

AT&T vertrouwt de ontheffing te krijgen en verwacht dat de overname volgens planning wordt bezegeld. Volgens analisten wordt met de uitspraak van de rechter de overname slechts vertraagd. Zij verwachten dat medio deze zomer de handtekeningen worden gezet.

McCaw is samen met Baby Bell's eigenaar van mobiele telefoonnetwerken in verschillende steden.

Bell South Corp., de grootste onderneming binnen Baby Bell, had tegen AT&T een klacht in gediend om zelf het recht te krijgen zich op de markt voor buiten-regionale gesprekken te begeven. Het was overigens niet de bedoeling van Bell South Corp. de overname van McCaw tegen te houden.

AT&T behaalde in het laatste kwartaal van vorig jaar een winst van 1,15 miljard dollar. Over het hele jaar steeg de winst van 3,81 miljard naar 4,26 miljard dollar.

Wanneer rekening wordt gehouden met een voorziening als gevolg van een wettelijk voorgeschreven wijziging in de boekhouding, resulteerde een verlies van 3,79 miljard dollar. (Reuter)