Presidenten Rwanda en Burundi omgekomen

PAG.4 NIEUWSANALYSE

NAIROBI, 7 APRIL. De presidenten Juvenal Habyarimana van Rwanda en Cypriën Ntaryamira van Burundi zijn gisteravond bij de Rwandese hoofdstad Kigali om het leven gekomen toen het vliegtuig waarin zij samen reisden neerstortte. Volgens de Rwandese staatsradio en enkele ooggetuigen bij het vliegveld werd het toestel voor de landing beschoten vanaf de grond. In Kigali braken vanochtend gevechten uit, in Burundi bleef het rustig.

Beide presidenten keerden terug van regionaal vredesoverleg in Tanzania, waar getracht werd een oplossing te vinden voor de voortdurende gevechten tussen twee rivaliserende stammen, de Hutu's en de Tutsi's, die beide landen al jarenlang teisteren. In het vliegtuig zaten tevens twee ministers, enkele adviseurs en een Franse bemanning. Alle inzittenden kwamen om het leven. De Rwandese radio meldde dat vlak vóór de landing een raket het toestel raakte, waarna het in brand vloog. Bij het presidentiële paleis in Kigali werd vanochtend hevig geweervuur gehoord. De luchthaven was afgesloten door de presidentiële garde. Het leger patrouilleerde in de straten van Kigali. Volgens onbevestigde berichten zijn twee Tutsi-ministers in Rwanda ontvoerd.

In Rwanda bestrijden sinds enkele maanden moordbrigades van politieke partijen elkaar. In augustus vorig jaar sloot de regering van Habyiramana onder druk een vredesakkoord met het Rwandese Pattriotische Front (RPF), maar de vorming van een coalitieregering laat al maanden op zich wachten. Een woordvoerder van het RPF ontkende vanochtend dat zijn organisatie het vliegtuig heeft neergehaald.

De Rwandese grondwet bepaalt dat de partij van de overleden president een opvolger aanwijst. Volgens de constitutie van Burundi neemt de voorzitter van het parlement, Sylvestre Ntibantuganya, voorlopig de macht over. Hij riep vanochtend op tot kalmte en benoemde een onderzoekscommissie om de oorzaak van de vliegramp te onderzoeken.

    • Koert Lindijer