Personeel bij Philips houdt vast aan vrije zaterdag

ROTTERDAM, 7 APRIL. De onderhandelingen over een nieuwe CAO voor het personeel van Philips zijn gisteravond vastgelopen. Vooral de Industriebond FNV blijft zich verzetten tegen de wens van Philips om personeel op zaterdag in te kunnen zetten. Op verzoek van Philips is het overleg opgeschort tot 27 april.

Philips wil af van de huidige regeling dat personeel voor het werken op zaterdag een extra toeslag van 100 procent krijgt. Het voorstel van het Eindhovense elektronicaconcern om de toeslag terug te brengen tot 25 procent stuitte al bij het begin van de CAO-onderhandelingen (voor 40.000 Philips-werknemers) op felle tegenstand van de Industriebond FNV. Gisteren kwam de directie met een aangepast voorstel om dertien keer per jaar een zaterdag als werkdag in te roosteren, met een toeslag van 25 procent. Ook dit plan werd door de onderhandelaar van de Industriebond FNV afgekeurd. Het verzet van de Industriebond FNV wordt niet gedeeld door de andere vakbonden in het overleg. Zowel de Industrie- en Voedingsbond CNV als de Unie BLHP en de VHP Philips zijn bereid om - onder voorwaarden - over het voorstel te praten.

Op het gebied van de loonstijging stelt de Industriebond FNV zich juist het meest meegaand op. Deze bond stemt in met de wens van de directie om in ieder geval in het eerste jaar van de tweejarige CAO (die moet lopen vanaf 1 april) geen loonsverhogingen toe te kennen. In ruil daarvoor zal Philips 1200 werkervaringsplaatsen creëren, die volgend jaar in een vaste betrekking zullen worden omgezet. De Industrie- en Voedingsbond CNV wil al in 1995 een loonsverbetering, terwijl de Unie BLHP en de VHP Philips in het eerste kwartaal van 1996 een loonsverhoging eisen.

Nu het overleg op verzoek van Philips drie weken is opgeschort, willen de bonden proberen weer op één lijn te komen. Philips zal de extra tijd gebruiken voor intern beraad en eventueel informeel overleg met de bonden.

Bij het chemieconcern DSM dreigen de CAO-onderhandelingen (voor 9000 werknemers) te escaleren tot een staking. De Industriebond FNV heeft DSM een ultimatum gesteld om voor zondagmiddag met een beter eindbod te komen. Blijft dat bod uit, dan zullen de FNV-leden direct in staking gaan. Het belangrijkste geschil is de invoering van een vijf-ploegendienst.