Oorzaak van schade door koffie ontdekt

WETENSCHAP & ONDERWIJS PAG.1 TWEE STOFJES

ROTTERDAM, 7 APRIL. Het cholesterolverhogend effect van koffie wordt veroorzaakt door de verbindingen cafestol en kahweol die van nature in koffiebonen voorkomen, zo hebben voedingsonderzoekers aan de Landbouwuniversiteit Wageningen ontdekt.

Cafestol en kahweol blijven bij het koffiezetten in papieren filters achter, zodat de meeste Nederlanders, zoals al eerder was vastgesteld, van koffiedrinken geen hoger cholesterolgehalte krijgen. Maar in koffie uit een cafetière (ook wel doordrukkoffiezetapparaat, cafeprimo of melior genoemd) zitten wel kleine hoeveelheden van de stofjes. Mensen die dagelijks negen of meer kopjes cafetièrekoffie drinken kunnen daardoor een hoger cholesterolgehalte krijgen. Een hoog cholesterolgehalte vergroot de kans op hartziekten. In espressokoffie zijn de hoeveelheden variabel, maar laag. Afhankelijk van de espressomachine zou het cholesterolgehalte omhoog gaan bij dagelijks tien tot vijftig kopjes espressokoffie. In oploskoffie zijn beide stofjes vrijwel niet aanwezig.

Het cholesterolverhogend effect van cafestol en kahweol is ontdekt door voedingsonderzoekers aan de Landbouwuniversiteit Wageningen onder leiding van prof.dr. M.B. Katan. Hun onderzoeksresultaten zijn vandaag gepubliceerd in de Journal of Lipid research.

Wetenschappelijk is interessant dat er nu, naast vetten in hoeveelheden van vele grammen, voor het eerst verbindingen in voedsel zijn gevonden die al bij een dosering van honderdsten van grammen het cholesterolgehalte in het bloed verhogen.