Onzekerheid neemt weer bezit van beursvloer

AMSTERDAM, 1 JAN. Na het krachtige herstel gisteren was onzekerheid vanmorgen weer de beursvloer opgeslopen. Wall Street eindigde na grote slingerbewegingen met een winstje en de dollar liet evenmin iets zien waarover naar huis zou kunnen worden geschreven. De handel verliep tamelijk tam.

AMSTERDAM De beursbarometer, de AEX, stond aan het eind van de ochtendhandel nagenoeg onveranderd op 412,76. Aanvankelijk werd de opgaande lijn doorgetrokken en kort na tien uur kwam de hoogste stand van 414,95 op het bord. Vervolgens brokkelde het geheel af.

De internationale waarden lieten geringe koersafwijkingen zien. Akzo hield het bij 217,50 gulden. Unilever verloor 80 cent en kwam op 200,70 gulden, terwijl KLM twee kwartjes moest afstaan op 48,10. Philips ging daarentegen onverdroten verder en steeg vier dubbeltjes tot 54 gulden. Koninklijke Olie voegde twee gulden aan de koers toe en bereikte 195,70 gulden.

De veranderingen bij de financiële waarden bestonden uit dubbeltjeswerk, net als bij de uitgeverijen. Nedlloyd prijkte in de hoek van de haven- en trasnportfondsen bovenaan de lijst van stijgers met een verbetering van 1,60 gulden (ruim 2 procent) op 70 gulden. Eerder in de ochtend was al 70,50 gulden bereikt, maar dat peil was niet te houden doordat er winstnemingen werden gedaan.

In de voedings- en genotmiddelen zakte Heineken 30 cent naar 227,10 en kwam BolsWessanen op 41,70 gulden acht dubbeltjes lager uit dan de slotkoers van woensdag. Als evenwel rekening wordt gehouden met de dividenduitkering van bij elkaar 1,02 gulden, dan steeg de koers 20 cent.

Voor het overige viel er niet veel voor. De obligatiemarkt noteerde onveranderd tot een dubbeltje hoger.

NEW YORK De aandelenkoersen op de Newyorkse effectenbeurs hebben zich gisteren gestabiliseerd na de forse schommelingen van de voorgaande dagen. De Dow Jones-index van de dertig belangrijkste fondsen steeg licht met 4,32 punten tot 3.679,73. Het koersgemiddelde was dinsdag met 82 punten omhoog geschoten na een verlies van maar liefst 276 punten op de voorgaande zeven beursdagen. De verhouding tussen de aantallen hoger en lager sluitende fondsen bedroeg woensdag 4 tegen 3. De omzet kwam uit op 301 miljoen aandelen tegen 365 miljoen de voorgaande dag.

De stemming was nog steeds uiterst nerveus. Handelaren volgden met argusogen de ontwikkelingen op de obligatiemarkt. De koersen gingen daar de afgelopen weken scherp omlaag door vrees voor rentestijging en sleepten de aandelen mee. De obligaties waren na het krachtige herstel van dinsdag aanvankelijk weer lager en brachten de Dow Jones-index op een maximaal verlies van 19 punten. Later op de dag herstelde de obligatiemarkt zich door cijfers over de autoverkoop in de VS. De aandelen toonden zich opnieuw volgzaam.

Op de valutamarkt in New York kwam weinig verandering in de dollarkoers. Tegen het slot van de handel werd 1,9250 gulden genoteerd na een slotkoers van 1,9235 in Amsterdam. De laatstgenoemde koers werd dinsdag ook genoteerd bij het slot in New York.

TOKIO De aandelenmarkten in Azië kwamen nauwelijks van hun plaats. Handelaren waren telleurgesteld over de geringe koersstijgingen op Wall Street. De Nikkei-index sloot op 19.890,98 punten, 0.99 punten hoger.