Leger van werklozen trekt door heel China

PEKING, 7 APRIL. China heeft gisteren erkend te kampen met een uiterst ernstig werkloosheidsprobleem. Het verlaten van het communistische model brengt ongekende spanningen in de economie teweeg. “De snelle wijziging van de economische structuur heeft de moeilijkheid om werk te bieden vergroot”, aldus het Volksdagblad van de communistische partij. “Dit jaar en volgend jaar zal de werkgelegenheidssituatie bijzonder ernstig zijn.”

De overgang van de socialistische planeconomie naar een meer kapitalistisch georiënteerde markteconomie heeft enorme gebreken in vele verlieslijdende staatsbedrijven blootgelegd. De staatsbedrijven zijn nog steeds de grootste werkverschaffers voor de 1,2 miljard inwoners van China.

“China's werkgelegenheidssituatie is bijzonder moeilijk. Het land staat voor een ongekende uitdaging om alle werklozen een baan te bieden”, aldus Li Boyong, minister van arbeid. Het officiële persbureau Nieuw China, dat Li aanhaalde, zei dat China zal pogen een registratie van werklozen in te voeren om althans enige greep op de situatie te krijgen.

Volgens economische deskundigen zijn China's werkloosheidscijfers misleidend laag, daar zij geen rekening houden met de grote massa werklozen op het platteland en een groot deel van de werkloosheid in de steden verbergen achter eufemismen, zoals “jongeren die op werk wachten”.

Volgens het Volksdagblad is het enorme leger van werklozen dat door het land trekt om werk te vinden, nu al aangezwollen tot twintig miljoen. Het grootste deel van hen is afkomstig uit het gigantische reservoir van 130 miljoen overtollige arbeidskrachten op het platteland.

Het werkloosheidsvraagstuk beangstigt de leiders van de communistische partij die vrezen dat sociale onrust hen de macht zal kosten. Een topeconoom, die ook parlementslid is, waarschuwde vorige maand dat stijgende werkloosheid een groter gevaar kan vormen dan de toenemende inflatie. Die veroorzaakt ook toenemende vrees onder de bevolking, daar zij in grote steden al is gestegen tot 25 procent.

Vele werkers vrezen ook dat China's economische hervormingen uiteindelijk tot het failliet gaan van staatsbedrijven zullen leiden. Dit vooruitzicht is des te ernstiger omdat die ook zorgen voor de huisvesting, medische verzorging en andere voorzieningen voor miljoenen arbeiders.

Volgens de officiële cijfers werkt eenderde van de staatsbedrijven met verlies. De verliezen van nog eens eenderde worden gemaskeerd door regeringsleningen en subsidies. (Reuter)