Kinderagenda

Circus

Veldhoven, Mierlo, Mill en Best (N-Br), 8 t/m 17 april. Laat de televisie eens uit en ga naar zo'n ouderwets circus. In de rood-witte tent van Circus Belli is een spectaculair programma te zien met olifanten, paarden en kamelen, en natuurlijk zijn er trapezewerkers en een clown. 't Mooiste is: je mag zelf optreden. Wie kan zitten, knielen en staan op een lopend paard verdient honderd gulden. Circus Belli staat eerst in Veldhoven op het terrein aan de Mira. Voorstellingen: 8 april 19u; 9 april 15 en 19u; 10 april 14u. Daarna achtereenvolgens in Mierlo aan de Santheuvel: 11 april 19u; 12 april 16u15. In Mill op Sportcomplex Juliana: 13 april 19u; 14 april 16u15. In Best aan de Spinnerstraat: 15 april 19u; 16 april 15 en 19u; 17 april 14u. Toegang ƒ 15,- tot ƒ 30,-; t/m 12 jaar ƒ 12,- tot ƒ 25,-. Tamme ratten

Rotterdam-West, 9 april. Wijkgebouw Pier 80 staat in het teken van de tamme rat. Je kunt er van alles te weten komen over voeding en huisvesting van dit dier, en lid worden van een rattenfanclub. Er zijn ook ratjes te koop: een jonkie van vier weken kost ongeveer tien gulden. Er is keus tussen éénkleurige en getekende ratten. Wie zelf al een rat heeft kan hem voor ƒ 1,50 laten keuren (wel van tevoren aanmelden). De beste ratten winnen een prijs. Tenslotte kun je een gokje wagen bij de rattenloopbaan. Raad door welk poortje de rat zal lopen: altijd prijs. 12-16u. Toegang ƒ 5,-. Rözenermansstraat 80. Inl 010-4765797. Harken verboden

Drie (Gel), 9 april. In het Bos van de Dansende Bomen liggen links en rechts omgewaaide stammen. Waarom ruimen ze die niet op? De boswachter van Staatsbosbeheer legt het tijdens de wandelexcursie uit: hij laat zien dat dood hout voedingstoffen oplevert voor de natuur. Onder de schors stikt het van de kevers, duizendpoten, spinnen en mieren. Bovendien schimmelt het er behoorlijk, maar dat is juist goed voor de kringloop. De boswachter vertelt ook waarom het bos niet wordt aangeharkt. Aanvang 10u. Prijs ƒ 2,50; tot 12 jaar ƒ 1,-. Vertrekpunt: Boshuis, Sprielderweg 205, Drie (gemeente Ermelo). Van tevoren aanmelden. Inl 03418-54266 (tussen 12-13u). Slaapkoppen

Voorburg, 10 april De muzikanten van 'Ensemble Echt Waar?' maken prachtige muziek, maar zijn ook echte slaapkoppen. Bij aanvang van het concert zitten ze allemaal te pitten. De een heeft een slaapmuts op, de volgende draagt pantoffels en weer een ander dommelt dromerig in een deken. Zangeres/presentatrice Suus Broekhuijsen vraagt het publiek om hen wakker te maken. Hoe zou jij zoiets aanpakken? Gillen, knijpen of misschien keihard op de bekkens slaan? Als ze bij hun positieven zijn, kan de voorstelling 'Dromen Overdag' beginnen. Geschikt voor kinderen van 5-11 jaar. Aanvang 14u30. Toegang: ƒ 6.-. De Tobbe, Burg. Feithplein 95 (bij Prins Bernhardlaan). Reserveren tussen 9-13u. Inl 070-3871168. Muziek-workshop

Groningen, 13 april. Misschien droom je ervan om later in een popgroep te spelen. Maar op welk instrument? Drums, gitaar, saxofoon, elektrische piano ...? Tijdens een muziek-workshop in Jazz-café De Spieghel kun je alle soorten muziekinstrumenten uitproberen. Docenten van de Stedelijke Muziekschool gaan daarna samen met de kinderen muziek maken. Vanaf 3 jaar. Aanvang 15u30. Gratis toegang. Peterstraat 11. Inl 050-126300. Kinderpop

Wijchen (Gel), 13 april. Een concert in de bibliotheek? Voor één keer hoef je niet stil te zijn. Tino en de Rosino's spelen kinderliedjes op popmuziek. Aanvang 14 en 15u. Gratis toegang. Van tevoren reserveren. Oude Klapstraat 80 Inl 08894-17144. Papieren olifant

Deventer, t/m 2 mei

In het Historisch Museum De Waag staat een vreemd, maar heel leuk kunstproject. Ze hebben daar een gedeelte van de ark van Noach nagebouwd. Aan boord zitten alle beesten die volgens het bijbelverhaal tijdens de zondvloed op het schip zaten, terwijl de andere dieren verdronken (behalve de vissen natuurlijk). De kunstobjecten hebben soms behoorlijke afmetingen. Vooral de papieren olifant en de reuzekrokodil nemen veel plaats in. Ze zijn gemaakt door kunstenaars, die voor de verandering eens iets voor kinderen wilden doen. Op de ark krijg je het gevoel dat je midden op zee zit en dat de zondvloed inderdaad is losgebroken. Je hoort woeste golven, kletterende regen, trompetterende olifanten en onrustig trappelende dieren. Geopend di-za 10-17u; zo 14-17u. Toegang ƒ 5,-; 12-18 jaar, CJP boven 18 jaar en 65+ ƒ 3,-; tot 12 jaar en CJP onder 18 jaar ƒ 1,-; museumjaarkaart gratis. Brink 56. Inl 05700-93780. Doe-koffer

Ospel-Nederweert (N-Br), permanent Bij het Bezoekerscentrum Mijl op Zeven van Staatsbosbeheer zijn (gratis) 'doe-koffers' te leen. Hierin zitten instrumenten om natuurproeven te doen in Nationaal Park De Groote Peel, zoals een verrekijker, een meetlat, een visnetje en een vergrootglas. Daarmee kun je de waterstand meten, vogels observeren, bodemonderzoek verrichten en dierensporen analyseren. De opdrachtenroute voert je door droge en natte gebieden en langs een splinternieuwe vogelkijkhut, waar je geheel onopgemerkt vogels kunt bestuderen. De drassige plaatsen steek je over via een zogenaamde knuppelbrug. Er zijn twaalf doe-koffers beschikbaar. Reserveren mag. Geopend 9-17u; za en zo 10-17u. Moostdijk 28. Inl 04951-41497. Lelijk kuiken

Emmen, permanent Ook bij pelikanen is een geboorte een feestelijke gebeurtenis. Maar je zit als trotse ouder wel gek te kijken als er een ontzettend lelijk kuiken uit het ei kruipt. Op 12 maart werd in het Noorderdierenpark een roze pelikaan geboren. Het kuiken was helemaal kaal en had een grote keelzak: de lelijkste baby van Nederland. Toch waren de dierverzorgers blij met de nieuwe bewoner, omdat er haast nooit een roze pelikaan in gevangenschap wordt geboren. Je kunt hem bewonderen in het fokcentrum. Ga ook kijken bij het nieuwe verblijf van de kodiakberen en bezoek daarna een berevoorstelling in het theater van de kinderboerderij; daarna weet je alles over beren. Geopend 9-17u. Toegang ƒ 20,-; 3 t/m 9 jaar en gehandicapten ƒ 15,-; 65+ ƒ 17,50; tot 3 jaar gratis. Hoofdstraat 18, Emmen. Inl 05910-18800.