Jeltsin botst met parlement

MOSKOU, 7 APRIL. Twee dagen na de publikatie van zijn plan voor 'nationale verzoening' is de Russische president Boris Jeltsin in botsing gekomen met het parlement.

De Federatieraad, de 'eerste kamer' van het parlement, weigerde gisteren het ontslag te aanvaarden van procureur-generaal Aleksej Kazannik. Jeltsin, die al een nieuwe openbare aanklager had benoemd, heeft direct daarna laten weten dat hij dat besluit zal negeren. Kazannik nam op 26 februari ontslag nadat hij had geweigerd te voldoen aan een opdracht van Jeltsin om een besluit van het parlement terug te draaien. Het ging om het besluit amnestie te verlenen aan de leiders van de oktober-revolte en aan de coupplegers van augustus 1991. Jeltsin aanvaardde het ontslag aanvaard en vroeg de Federatieraad hetzelfde te doen. Een meerderheid van de 'eerste kamer' stemde gisteren echter tegen Kazanniks ontslag. De afgevaardigden wezen erop dat volgens de grondwet benoeming en ontslag van de procureur-generaal onder bevoegdheid van de Federatieraad vallen en niet onder die van de president.