Israel sluit bezet gebied weer af wegens terreur

TEL AVIV, 7 APRIL. De Israelische premier Yitzhak Rabin heeft vanmorgen besloten de bezette gebieden vanaf vanmiddag vijf uur volledig van Israel te sluiten. Hij heeft deze beslissing genomen op grond van informatie en beoordelingen dat de wraakacties in Israel door Palestijnen zullen aanhouden.

De moslim-fundamentalistische Palestijnse beweging Hamas heeft na de aanslagen van gisteren in Afula (acht doden) en vandaag in Ashdod (twee doden, in Afula zowel als Ashdod inclusief de dader) in de Gazastrook pamfletten in omloop gebracht waarin nog vier wraakacties voor de massamoord in de moskee in Hebron op 25 februari worden aangekondigd.

Voor morgen heeft Rabin een bijzondere zitting van het veiligheidskabinet bijeengeroepen om beslissingen te nemen die ook te maken hebben met het nu weer in moeilijkheden geraakte overleg met de PLO. Vanuit de rechtervleugel van zijn Arbeidspartij staat hij onder druk naar aanleiding van de aanslagen in Israel de onderhandelingen met de PLO op te schorten, zoals Yasser Arafat deed na de moordpartij in Hebron. Minister Shimon Shitrit liet zich vanmorgen in deze zin uit. In regeringskringen heerst grote ontstemming over het uitblijven van een veroordeling van de autobomaanslag in Afula door de PLO. Desgevraagd liep Yasser Arafat volgens Israelische correspondenten gisteren in Kairo kwaad weg. “Israel heeft de slachting in Hebron door dr Baruch Goldstein onmiddellijk veroordeeld. Waarom zwijgt Yasser Arafat”, vroeg Shitrit zich af.

Palestijnse persoonlijkheden in de bezette gebieden zoals dr Hanan Ashrawi hebben persoonlijk de aanslag in Afula wel in scherpe bewoordingen veroordeeld. Zyad Abu Zyad, lid van het Palestijnse onderhandelingsteam met Israel, wond zich vanmorgen op toen de presentator van het radiojournaal er bij hem op aandrong te verklaren waarom Arafat in alle talen zwijgt. “Het is onbeleefd dat aan mij te vragen. Ik spreek alleen uit mijn naam.”

Een Israelische Midden-Oosten specialist legde daarna uit dat Arafat te zwak staat om na het bloedbad in Hebron de aanslag in Afula aan de kaak te stellen. Dat zouden veel Palestijnen volgens hem gewoon niet kunnen begrijpen en hem beslist niet in dank afnemen.

De nationalistische oppositiepartijen steken vanmiddag eveneens de koppen bij elkaar om na te gaan hoe de druk op de regering-Rabin kan worden opgevoerd om het vredesproces met de PLO af te breken. Zij hebben het gevoel “de straat mee te hebben”. Ex-premier Yitzhak Shamir zei gisteren dat het akkoord met de PLO “de grootste misdaad in onze geschiedenis is”. Volgens hem is er sprake van taakverdeling tussen de PLO en Hamas : “de PLO onderhandelt en krijgt alles van ons en Hamas zet de terreur voort”. Minister van buitenlandse zaken Shimon Peres zei gisteren naar aanleiding van deze geluiden dat beëindiging van het vredesproces een “zege voor de terreur van Hamas zou zijn.”

Woordvoerders van de oppositiepartijen drongen gisteren aan op het aftreden van de regering-Rabin en het uitschrijven van nieuwe verkiezingen. Likud-leider Binjamin Netanyahu deed gisteren een beroep op premier Rabin zo snel mogelijk een commissie van onderzoek naar de aanslag in Afula in te stellen, analoog aan de commissie-Shamgar die een onderzoek instelt naar de toedracht van de aanslag door de kolonist dr Baruch Goldstein in de moskee in Hebron.