Hosokawa brengt Japan in verwarring

TOKIO, 7 APRIL. “Alstublieft meneer de premier, geef ons een teken van hoop.” Dat schrijft vandaag de gezaghebbende Japanse krant Asahi Shimbun in een open brief aan premier Morihiro Hosokawa, die gisteren tot drie keer toe berichten heeft tegengesproken dat hij dinsdagavond tijdens een diner met twee parlementariërs had gezegd: Ik ben moe en wil aftreden.

De publieke opinie, in Japan verwoord door de media, weet zich met Hosokawa niet zo goed raad meer. De premier was nog geen 24 uur tot mikpunt geworden van een massale campagne tegen zijn ongeloofwaardige verweer bij een paar zakelijke transacties, of hij boog al onder de druk van zijn criticasters. Tenminste, afgaand op de verklaringen van de twee tafelgenoten, die tot nieuw tumult rondom de premier aanleiding gaven. Huizen in Hosokawa twee zielen?

Aan krediet heeft Hosokawa niets bijgeschreven sinds de politieke hervorming door het parlement is goedgekeurd. Hij blunderde met een belastingplan, met de herschikking van zijn kabinet, met de vorming van een nieuwe, grote partij en kwam na zijn dappere 'nee' tegen Amerika met tegenvoorstellen over de openstelling van de Japanse markt waarin alleen de hand van onwillige bureaucraten herkenbaar was. Intussen vierde zijn steun en toeverlaat, Ichiro Ozawa, vakantie in Italië.

Buiten de haviken in de oppositionele LDP, wat communisten en een handvol linkse socialisten, gelooft niemand dat de affaire die de premier in opspraak heeft gebracht op zichzelf zo ernstig is dat aftreden onontkoombaar is geworden. De cruciale vraag is of de premier op grond van zijn uitspraken nog wel kan worden vertrouwd.

“Hoewel de lente op haar hoogtepunt is, kunnen we ons indenken hoe depressief u bent”, schrijft de Asahi. “Het zou niet eerlijk zijn u op uw woorden (over aftreden) te vangen (...) u had tenslotte gedronken.” “Uw onfortuin is dat de objectieve omstandigheden geleidelijk aan zo zijn geworden dat het niet meer verrast wanneer u eruit flapt: Ik wil aftreden.”

De krant besluit: “Terwijl u het bericht tegenspreekt (...) deed u heel erg uw best opnieuw te onderstrepen dat u voet bij stuk wilde houden. Mooie moed. De vraag is, waar vecht u voor? Louter veerkracht zal niet helpen. Wij willen dat u iets doet dat opwindend is. We verwachten dat u, briljant, zal besluiten de lucht te zuiveren.”