GERASPTE RAUWE BIET

De enige reden jaren geleden om een foodprocessor toe te laten in mijn keuken was dat je er moeiteloos harde groenten mee kon raspen tot mooie lange flinterdunne sliertjes.

Dat woog zelfs op tegen de ellendige klus van het schoonmaken van een foodprocessor - heel wat meer werk dan een schaafrasp onder de kraan houden, al kreeg je van het handmatig raspen wel een lamme arm. Het was een kwestie van het tegen elkaar afwegen van twee kwaden. De foodprocessor won, alleen maar vanwege het feit dat ik nu in een wip dat heerlijke Franse voorgerecht kan maken van rauwe winterpeen en knolselderij, aangemaakt met een vinaigrette en geserveerd in een klassieke porseleinen ravier - zo'n typisch Frans hors-d'oeuvreschaaltje. Nog lekkerder dan de combinatie winterpeen/ knolselderij is de eenling rauwe biet op dezelfde wijze voorbereid en aangemaakt - zij het onder toevoeging van een kleine frivoliteit.

Voor 2 personen, als klein voorgerecht:

1 middelgrote rauwe biet (circa 250 gram)

2 eetlepels vinaigrette

1 eetlepel fijngehakte peterselie

2 eetlepels zonnebloempitten

Schil de biet met een dunschiller en rasp hem tot dunne sliertjes in een foodprocessor met behulp van de raspschijf (gebruik de middelfijne maat). Doe de biet over in een kom en meng er de vinaigrette en de peterselie door. (De vinaigrette is op basis van een mespunt Franse mosterd, zout en versgemalen zwarte peper, 1 eetlepel sherryazijn, 3 eetlepels druivenpitolie, 1 eetlepel olijfolie). Rooster de zonnebloempitten op middelhoog vuur in een droge koekepan en laat ze afkoelen. Doe de sliertjes rauwe biet over op een platte serveerschaal en strooi er de geroosterde zonnebloempitten over. Geef er wat stokbrood of ander krokant brood bij. Niks zeggen over rauwe biet tegen de disgenoot; eerst laten proeven dan mag er pas commentaar worden gegeven. O hoe zoet zijn de complimenten - even zoet als de biet.

    • Florine Boucher