EU daagt Griekenland voor Hof als boycot tegen Macedonië blijft

BRUSSEL, 7 APRIL. De Europese Commissie gaat Griekenland voor het Europese Hof van Justitie dagen, als Athene de handelsboycot tegen Macedonië voor volgende week woensdag niet opheft.

Dat heeft Europees commissaris Hans van den Broek gisteren in Brussel meegedeeld. Volgens hem zijn de sanctiemaatregelen van de Griekse regering medio februari in het slepende conflict met de voormalig Joegoslavische republiek Macedonië, in strijd met het verdrag van de Europese Unie. Als hoedster van dat verdrag zit er voor de Europese Commisie niets anders op dan naar het Hof - de hoogste rechtsinstantie van de EU - te stappen, aldus Van den Broek.

De affaire is uiterst pijnlijk omdat Griekenland het halfjaarlijkse roterende voorzitterschap bekleedt van de Europese Unie. Vorige week kwamen nog meer dan een miljoen Grieken in de havenstad Thessaloniki bijeen om te demonstreren tegen de republiek Macedonië. De Grieken verwijten de regering van de voormalige Joegoslavische republiek dat ze de zogenoemde Zon van Vergina, het symbool van de Griekse provincie Macedonië, gebruikt in de nationale vlag. Ook wil Griekenland dat de bepalingen uit de grondwet waarin wordt verwezen naar aanspraken op Grieks grondgebied, geschrapt worden.

Van den Broek deed gisteren zijn best de indruk weg te nemen dat de Europese Commissie partij kiest voor Macedonië. In het conflict zelf legt Brussel de schuld niet bij Griekenland. Alleen het middel van de boycot is onwettig, aldus Van den Broek. In een gisteren uitgegeven verklaring verzoekt de Europese Commissie de regering in Skopje zich te bezinnen op de grondwet en de vlag van de republiek.

De Europese Commissie gaat pas volgende week woensdag naar het Hof om de partijen nog in staat te stellen er onderling uit te komen. Volgende week maandag onderneemt VN-bemiddelaar Cyrus Vance in Washington een nieuwe poging om de twee partijen aan de onderhandelingstafel te krijgen. De gesprekken werden vorig jaar afgebroken.

De voorzitter van de Europese commissie, Jacques Delors, heeft onmiddellijk na het afkondigen van het Griekse embargo op 16 februari, gezegd dat de maatregel in strijd was met het Verdrag van de Europese Unie. De uitleg van de regering in Athene dat de maatregelen getroffen werden in het belang van de binnenlandse veiligheid, kon Brussel niet overtuigen.

Twee weken geleden werd de boycot tijdens informeel beraad van de EU-ministers van buitenlandse zaken - nota bene in het Griekse Ioannina - scherp veroordeeld. Daarmee was de weg vrij voor de Commissie om naar het Hof in Luxemburg te stappen.