Dansend echtpaar op herhaling na zege van basketballers Weert

WEERT, 7 APRIL. Ze dansen nog wekelijks, de bijna bejaarde ouders van basketballers Gerard en Willie-Jan Ackermans. Gewoonlijk weliswaar niet voor 1.400 toeschouwers in een uitverkochte sporthal, maar gisteravond maakten 'de Ginger Rogers en Fred Astaire van Weert' graag een uitzondering. Hun club - maar vooral natuurlijk hun jongens - had door de 97-90 overwinning op het favoriete Den Helder zojuist de finale van de play-offs om het nationale kampioenschap bereikt. En dan willen je voeten niet alleen van de vloer, nee, “dan moeten ze zelfs van de vloer”.

Het paar kreeg een staande ovatie, de tweede in enkele minuten tijd. De eerste was voor de basketballers van Weert, die in een hoogstaande en spannende wedstrijd de derde overwinning in negen dagen op de viervoudige landskampioen behaalden. Daardoor won de Limburgse club de serie om de best of five met 3-1.

De finaleplaats van Weert kwam als een verrassing. In de reguliere competitie speelde de ploeg matig. Pas op de laatste speeldag werd door een overwinning op naaste concurrent Donar een plaats bij de laatste vier afgedwongen. De basis voor het bereiken van de eindstrijd werd vervolgens gelegd door een nipte zege in het eerste uitduel van de halve finale tegen Den Helder (75-74 na verlenging), waardoor overwinningen in de resterende twee duels zouden voldoen.

Gisteravond spande het er bijna de hele wedstrijd om. Beide ploegen speelden sterk en hielden elkaar volledig in evenwicht. Na de rust (47-45) was het verschil nooit meer dan vier punten. In de slotminuten deden twee mislukte driepunters van Marco de Waard Den Helder uiteindelijk de das om. Omdat Weert, dat in Richard van Poelgeest en Gerard Ackermans de absolute uitblinkers had, de basket wel bleef vinden, zal sporthal De Boshoven voor het tweede opeenvolgende jaar een van de lokaties zijn waar het landskampioenschap wordt beslist.

De nederlaag en uitschakeling voor de titelstrijd kwam voor Den Helder hard aan. De club had de eerste zes maanden van dit seizoen het beste en meest constante basketbal van Nederland laten zien. In oktober werd het nationale bekertoernooi gewonnen en nog geen twee weken geleden eindigde het team van coach Meindert van Veen in de reguliere competitie op de eerste plaats, ruim voor de overige drie ploegen die zich voor de halve finales van de strijd om de landstitel plaatsten. Maar nu het er werkelijk om gaat, zijn de Heldenaren niet langer van de partij.

“Het systeem was deze keer niet aardig voor ons”, meende Van Veen na afloop van het duel tegen Weert. Met 'het systeem' doelde hij op de competitieopzet. Tot eind maart, als de reguliere competitie wordt afgesloten, maakt het niets uit of een club eerste of vierde wordt. Want ook een vierde plaats geeft recht op deelname aan de play-offs, sinds jaren de voor het landskampioenschap beslissende fase van het seizoen. “En als je dan net zoals wij nu een slechte week hebt, lig je eruit. Ook als je al die weken en maanden daarvoor de beste was”, zei Van Veen.

De coach van Weert, Olivier van Kempen, knikte instemmend bij de woorden van zijn collega. Aanvankelijk met strakke gelaatstrekken. Even later - “het systeem...” - met een brede grijns rond de lippen. Niemand die hem dat kwalijk nam. Ook Van Veen niet, “al doet het wel pijn”.

Welke tegenstander Weert in de finale treft, wordt morgenavond beslist. Dan ontmoeten regerend landskampioen EBBC en Haarlem elkaar in Den Bosch. Het vijfde duel tussen beide teams werd noodzakelijk nadat Haarlem gisteravond voor eigen publiek met 78-67 won en de stand in de onderlinge serie daardoor op 2-2 bracht. De strijd om de landstitel, die zondagavond in ieder geval begint met een uitwedstrijd voor Weert, wordt beslist in een best of seven. En als het aan Ginger en Fred ligt, gaan over vijf dagen in Weert de voetjes weer van de vloer.