CP'86 Arnhem staakt samenwerking met CD wegens drugs-affaire

ARNHEM, 7 APRIL. De recente samenwerking tussen de CD en CP'86 in Arnhem is weer beeïndigd. C. Kusters, lijsttrekker van CP'86 in Arnhem maar niet gekozen in de raad, heeft zich teruggetrokken als fractie-assistent van de wel in de gemeenteraad verkozen CD'er H. Selhorst.

Kusters wil “als oprechte Nationalist niet geassocieerd worden met de handel en wandel in harddrugs”, waarvan Selhorst wordt beticht. De Arnhemse politie onderzoekt of Selhorst betrokken is bij drugshandel. Hij zou op bestelling heroïne en cocaïne afleveren bij particulieren. De samenwerking van beide extreem-rechtse partijen leek enkele weken geleden het begin van verdere toenadering, vooral omdat ze de goedkeuring van beide hoofdbesturen kreeg. CP'86 en CD bestreden elkaar tot op dat moment al jaren. De twee afsplitsingen van de oude Centrumpartij ontstonden nadat in 1984 de Centrumpartij uiteenviel.

CD'er Selhorst neemt Kusters' verklaring voor kennisgeving aan, zo laat hij weten. Hij bestrijdt de verdenkingen die tegen hem bestaan. ,Ze proberen me gewoon de das om te doen.'' Hij zal zijn zetel in de raad zeker innemen.

De beslissing om de samenwerking tussen beide partijen stop te zetten is ook door het hoofdbestuur van CP'86 afgedwongen, zegt Kusters. Een eventueel samengaan of zelfs maar een samenwerking van beide partijen lijkt nu niet meer in het verschiet te liggen. Kusters: “Binnen ons hoofdbestuur ziet men de persoon Janmaat niet zitten. Bij de CD vormen de personen in ons hoofdbestuur een onoverkomelijk bezwaar.”

Kusters, die nu de samenwerking met de CD verbreekt wegens de verdenkingen tegen Selhorst van drugshandel, is onlangs zelf door de rechtbank in Arnhem tot celstraf veroordeeld wegens illegaal wapenbezit en mishandeling. “Dat ontken ik ook niet”, zegt Kusters, “die veroordeling ligt glashard boven tafel. Er is echter verschil tussen drugshandel en wapenbezit. Bij ons is wapenbezit eerder een pre dan dat men zegt: goh wat erg. Wij zijn voor afschaffing van de wapenwet. We vinden dat lichte handwapens gewoon beschikbaar moeten zijn. Maar voor drugshandel mogen ze wat ons betreft de doodstraf invoeren.”

De wijze waarop de samenwerking in Arnhem smoort is illustratief voor de manier waarop beide partijen elkaar blijven bejegenen. De argumentaties bewegen zich in de sfeer van persoonlijke twisten en verdachtmakingen. In zijn gisteren uitgegeven 'verklaring' geeft Kusters weer vanouds af op landelijk CD-lijsttrekker J.G.H. Janmaat en het gemeenteraadslid Selhorst, die volgens Kusters “niet capabel is om als volksvertegenwoordiger op te treden”.

Volgens Kusters is “het gebrek aan goed kader” het grote probleem binnen de CD, zowel landelijk als lokaal. De CD'ers zouden het 'fanatisme' missen dat de leden van CP'86 wel hebben. “Kijk naar het aantal gewonnen gemeenteraadszetels dat ze nu gewoon niet bezetten. Dat zou ons niet gebeuren. Het is een rotzootje binnen de CD. Als Janmaat er niet was, bestond die hele CD niet meer. Persoonlijk heb ik ook niets tegen Janmaat, maar hij mist charisma. Met een persoon als Filip de Winter (leider van Vlaams Blok, red.) zou extreem-rechts in Nederland in plaats van vier zeker acht zetels halen”, zegt Kusters. Hij is er van overtuigd is dat CP'86 op termijn de CD zal 'overvleugelen'. “We gaan nu nog in het kielzog van de CD mee, maar als de mensen eenmaal weten waar wij voor staan, dan vagen we de CD weg.”

    • Frank Poorthuis