Bouwer NBM-Amstelland ziet meer winstgroei

DEN HAAG, 7 APRIL. Het Haagse bouwconcern NBM-Amstelland, een van de grootste aannemers van Nederland, rekent dit jaar op een netto winst tussen 25 en 30 miljoen gulden.

Deze verwachting heeft bestuursvoorzitter A. Baar van NBM vanmorgen uitgesproken bij de toelichting op het jaarverslag over 1993. In 1993 bedroeg de netto winst 22,6 miljoen gulden - 35 procent hoger dan in 1992 - bij een 11 procent hogere omzet van 2,3 miljard gulden. Het vertrouwen van NBM is gebaseerd op de orderportefeuille, die eind 1993 met een omvang van 1,4 miljard gulden 7 procent hoger lag dan het jaar ervoor. “De eerste twee maanden is de orderportefeuille met nog eens 3 procent gestegen”, zei Baar vanmorgen.

Vanochtend werd ook de inschrijving geopend op een achtergestelde converteerbare lening van 100 miljoen gulden, die is gegarandeerd door een bankensyndicaat onder leiding van ABN Amro. De beleggers die de lening kopen ontvangen een jaarlijkse couponrente van 5,25 procent en kunnen de lening in aandelen omzetten tegen een conversiekoers van 20,50 gulden. De koers van het aandeel NBM stond vandaag rondom het middaguur op 18 gulden, na gisteren te zijn gesloten op 17,90 gulden. De beleggers van NBM krijgen tot morgenmiddag 15.00 uur voorrang bij de inschrijving, die 13 april om 15.00 uur sluit.

Met de uitgifte van de obligatie, die in februari werd aangekondigd, wil NBM alleerst het 35 procentsbelang van Inlaagdijk in NBM Amstelland Handel Beheer overnemen. Met de verkoop van dit belang aan Inlaagdijk, waarachter onder meer de Rotterdamse financier C. de Bruin schuilgaat, bekostigde NBM vorig jaar de aankoop van het winstgevende Roelfsema dat is ondergebracht bij Handel Beheer. Met het terugkopen van dit belang komt ook het winstaandeel van Inlaagdijk - vorig jaar 8,8 miljoen gulden - in de resultatenrekening van NBM ten gunste van de aandeelhouders. “De verwatering van de winst door de uitgifte van de convertible wordt daarmee gecompenseerd”, zei financieel directeur J. van Dongen vanmorgen.

Het nieuw aangetrokken geld wordt ook gebruikt voor de financiering van eventuele andere acquisities, met name op het terrein van handel en toelevering, de grote winstmaker van het bedrijf. De achtergestelde obligatie mag bij het garantievermogen worden opgeteld, waardoor de balansverhoudingen verbeteren.