Balladur naar Peking

PEKING, 7 APRIL. De Franse premier, Eduard Balladur, is vandaag in China gearriveerd voor een bezoek dat de betrekkingen tussen Parijs en Peking moet normaliseren na de levering van zestig Franse militaire vliegtuigen aan Taiwan anderhalf jaar geleden. Balladur zal besprekingen voeren met zijn Chinese ambtgenoot, Li Peng, terwijl de Franse minister van handel, Gérard Longuet, afzonderlijke besprekingen voert met Chinese handelsfunctionarissen.

In januari van dit jaar kwam het weer goed tussen Frankrijk en de Volksrepubliek nadat de Franse regering had beloofd geen wapens meer aan Taiwan te zullen leveren.

Het bezoek van Balladur komt op het moment dat de Chinezen de dissident Wei Jingshen weer vasthouden. In een vraaggesprek voor zijn vertrek zei Balladur dat Frankrijk niet onverschillig kan blijven met betrekking tot de schending van de rechten van de mens, maar hij wilde niet aangeven wat hij de Chinezen over de arrestatie van Wei gaat zeggen. (Foto Reuter)