Alcatel tevreden ondanks winstdaling

PARIJS, 7 APRIL. Alcatel Alstohm voorziet dit jaar een winstdaling van tien tot twintig procent, vooral wegens de aanhoudende recessie op zijn belangrijke markten Duitsland, Italië en Spanje. Dat heeft Pierre Suard, voorzitter van het Franse elektrotechnische concern, gisteren in Parijs bekendgemaakt.

Alcatel Ahlstom, met het Duitse Siemens behorend tot de grootste Europese ondernemingen in telecommunicatie, transportmiddelen en energie, bereikte vorig jaar een winst van 7,1 miljard franc (2,4 miljard gulden), nagenoeg hetzelfde als in 1992. De omzet van het concern daalde met 3 procent tot 156 miljard franc (52 miljard gulden). Het orderboek slonk met 8 miljard franc tot 158 miljard.

Suard noemde 1993 toch een goed jaar, gegeven de moeilijkheden waarmee de onderneming te maken kreeg. Zo vroegen enkele grote klanten wegens de recessie om vertraagde uitvoering van investeringsprogramma's in telecommunicatie-infrastructuur. Ook ondervindt Alcatel-Alstohm al enige tijd de gevolgen van de verminderde uitgaven aan defensie-apparatuur. Alcatel, producent van kabels en telecommunicatie-apparatuur, zorgt voor twee derde van de omzet van het concern. De verkoop van telecommunicatieapparatuur nam met 800 miljoen franc af tot 75,4 miljard, het resultaat daalde nog sterker: met 1,1 miljard franc tot 8,4 miljard. In kabels zette Alcatel 33,9 miljhard franc om, 1,7 miljard minder dan het voorgaande jaar. Het resultaat nam met 420 miljoen af tot 2,25 miljard franc.

GEC-Alstohm, de energie- en transportmiddelendivisie (onder meer producent van de hoge-snelheidstrein TGV), zag haar omzet met 4,2 miljard franc afnemen tot 51,3 miljard. Het resultaat steeg met 590 miljoen tot 4,17 miljard franc.

De financiële positie van Alcatel-Alstohm kon in 1993 worden versterkt. De schulden namen af van 20,5 miljard franc tot 7,2 miljard, het eigen vermogen nam toe van 49,9 miljard tot 58 miljard franc.

Alcatel Nederland (400 werknemers), leverancier van onder andere Defensie en PTT Telecom, deelde niet in de malaise. De omzet steeg met 18 procent tot 236 miljoen gulden, terwijl de bruto winst verdubbelde tot 25 miljoen gulden. Ook de vooruitzichten voor 1994, waarin de onderneming het zogeheten GSM-net voor mobiele telefonie van Telecom oplevert, zijn volgens directeur drs. J.S. Ellerbroek goed. Op langere termijn zijn de perspectieven onzeker. Ellerbroek ziet de Defensie-bestedingen dalen en houdt een slag om de arm wat de leveringen een Telecom betreft. De Nederlandse PTT heeft een aantal omvangrijke investeringsprogramma's voltooid. Om die reden zoekt zijn bedrijf uitbreiding in de afzet van telecommunicatienetwerken aan ondernemingen. Over enkele weken verwacht Alcatel Nederland de overneming af te ronden van een kleinere leverancier van zakelijke netwerken. Details daarover wil Ellerbroek nog niet kwijt.